Százmilliós Balaton-parti ingatlanok különálló fitnesz teremmel, úszómedencével, borospincével. Siófok és Fonyód még a budapesti négyzetméter átlagárakat is felülmúlja.

Az OTP Ingatlanpont felmérése szerint tavaly 14.4 millió forint volt az eladott családi házak átlagára Magyarországon, amit sok minden befolyásol.

- Leginkább a település maga és az elhelyezkedése és a megközelíthetősége. Értelemszerűen a tó közelsége az itt jól felhúzza az árakat, illetve az hogy magán a megyén belül, Kaposvárhoz való közelsége, autópályához való közelsége, ha nem is a megyén belül tekintjük, de akkor a következő nagyvároshoz való közelsége, ahol ugye munkalehetőségek vannak - mondta telefonon a Kapospont kérdésére az OTP Ingatlanpont régiós vezetője, Simon Amarilla.

Az OTP 19 megye és Budapest családi házainak átlagárait mérte fel. A főváros 30 és fél milliós ára nélkül az első helyen Pest megye áll, azt követi Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megye. A negyedik helyen Somogy áll 13.2 millió forintos átlagárakkal. A legutolsó Nógrád megye 5.9 millió forinttal.

A közgazdász szerint Pest megye a főváros miatt, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron pedig a gazdasági fejlesztéseknek és a jól működő iparnak köszönhetően vezeti a listát.

- Ha részletesebben ránézünk a térképre, akkor a kép az egyértelműen azt fogja mutatni, hogy ez sajnos nem az általános megyei gazdaság fellendüléséből, hanem valószínűleg a Balaton-partra a vásárlóerő visszatéréséből adódik - mondta Balogh László, közgazdász.

A statisztikai hivatal adatai szerint az elmúlt néhány évben több mint 25%-kal emelkedtek az építési költségek. Kevesebb az új ingatlan. A használtak kínálata azonban megnőtt, és az egyre kevesebb vásárló miatt 30-40%-ot is estek az árak.

Címkék: Balaton-part, legdrágább, felmérés, ingatlan, Somogy, gazdaság