1300 hektáron foglalkoznak cukorrépa termesztéssel Somogyban. Az aszályos időjárás miatt komoly veszteségük lesz idén a termelőknek.

- A termelőket a vízhiány nagyon komolyan sújtja, a tápanyag a talajból nem került feltáródásra - mondta a növény- és talajvédelmi szakmérnök, Tóth István.

Somogyvári Erika családjával termeszt cukorrépát több mint 100 hektáron. Több százezret költöttek a növényvédelemre, de a csapadékhiányt nem tudták legyőzni.

- 70 tonna termést is betakarítottunk hektáronként. Idén sajnos a csapadékmentes idő miatt 35-40 tonnás átlagtermés várható - mondta az Agro-Som Kft. ügyvezetője, Somogyvári Erika.

Tavaly is nagyon kevés csapadék volt, az átlagnál több kellett volna idén, hogy a talaj vízháztartása helyreálljon de nem így történt.
Mindössze 250 milliméter csapadék esett idén. A napos időjárás miatt viszont a répa cukortartalma magasabb lesz, de ez nem fedezi a hiányt.

- A sok éves átlaghoz képest jelentősen elmarad a betakarítandó répamennyiség, így a cukormennyiség is. Én úgy saccolom, hogy jelentős drágulás lesz a világpiacon a cukor kérdésében - mondta a Cukorrépatermesztők Országos Szövetségének elnöke, a felügyelő bizottság Budai Bertalan.

Ez hatni fog a hazai piacra is. Nem csak a betakarítás, a kampány is később kezdődik a kaposvári cukorgyárban. Két héttel később kezdik el a cukor feldolgozását.

Címkék: Kaposvári Cukorgyár, feldolgozás, csúszás, cukorrépa, aszály, gazdaság