A tervezettnél előbb fejezték be a karbantartási munkálatokat az FGSZ munkatársai, így a péntek reggel 8 órai időpont helyett már csütörtökön 13 órakor helyreállt a gázszolgáltatás Kaposvár 1-es körzetében és Somogyjádon, a későbbi órákban pedig a megye agész területén.

A Kapos Holding Zrt. sajtóreferense, Széki Éva a KaposPontnak elmondta: Kaposvár egész területén elindították a gáz- és melegvízszolgáltatást, így pár órán belül, nagyjából este hét órakor már újra melegvízben fürödhetünk.

A Földgázszállítónál érdeklődésünkre annyit mondtak, hogy semmilyen formában nem tájékoztatják a fogyasztókat arról, hogy hivatalosan mikortól van újra gázszolgáltatás. Arra hivatkoztak, hogy ők az E.ON-nak adják át a rendszert, innentől kezdve pedig a gázszolgáltatón múlik, hogy mikor áll vissza a rend.

Portálunk megkeresésére az E.ON Hungária Zrt. sajtóreferense, Varga Ivett elmondta: ugyan a karbantartás miatt leállt a földgáz betáplálása a rendszerbe, ám az a mennyiség, ami még bennmaradt, felhasználható volt. Mivel a nagyfogyasztók is tájékoztatva lettek a munkálatokról, és leállították a gázt igénylő folyamataikat, sokkal tovább kitartott a csőben rekedt mennyiség. z E.ON szakértői a vezetékrendszerben már bent lévő földgázmennyiséggel folyamatosan gazdálkodtak. Figyelemmel kísérték az egyes területek gázfelhasználását, és a kisebb felhasználású területekről átirányították a földgázt a nagyobb energiaigényű településekre, hogy a földgáz a lehető legtovább kitartson minden településen. Ennek köszönhetően mindössze Taszáron, Orciban és Zimányban tapasztalhattak  gázszünetet a lakók. Hozzátette: csütörtök délután a nagyfogyasztó ügyfelek számára is véget ért a szolgáltatásszünet.

Mint arról délelőtt beszámoltunk: az FGSZ tájékoztatása szerint pedig a tervezett ütemnél is gyorsabban halad a gázcsövek cseréje, így elképzelhető, hogy a meghirdetettnél korábban befejezik az előírt feladatokat, és elkezdhetik a gáz betáplálását. Az E.ON munkatársai a dolgok jelenlegi állása szerint akár arra is látnak esélyt, hogy nem ürül le annyira a városi vezeték, hogy a lakossági fogyasztók is észrevegyék az üzemszünetet. Ha mégis, akkor is csak mindössze néhány órás leállás várható.

Volt olyan lakás, ahol észre sem vették a gázszünetet, ugyanis az elzárás után a csövekben még maradt annyi gáz, amennyi kitartott ebben a kevesebb mint két napban. Sokan a felhívás ellenére sem zárták el a csapokat otthonaikban, így ők probléma nélkül tudták használni a gáztűzhelyet és az esti fürdés sem okozott gondot.

A szolgáltató tájékoztatása szerint, amíg üzemel a gázszolgáltatás, nyugodtan lehet használni azt. Mi azonban továbbra sem ajánljuk, hogy őrizetlenül bekapcsolva hagyják gázkazánjukat, mivel a leálláskor túlnyomás jöhet létre, és akár meg is hibásodhat a készülék. Régebbi, égésbiztosító nélküli típusok esetén pedig gázszivárgás is kialakulhat, mivel a gyújtóláng magától nem tud visszakapcsolni. Ez pedig akár robbanáshoz is vezethet.

Az E.ON Hungária Zrt. délutánra ígért pontosabb információt a szolgáltatás újraindításával kapcsolatban.

Nézze meg arről készült videónkat:

 

 

Címkék: visszakapcsolás, FGSZ, Somogyjád, gáz, Kaposvár, gazdaság