Több cég pedig már most jelezte: a program után is megtartaná a bevált dolgozókat.

A Kaposplast 200 alkalmazottja között most is sok a fiatal. Szeptembertől pedig újabb 10 pályakezdő kezd az üzemben. Főként betanított munkásra van szükség. Ezért is pályázták meg az Első munkahely garancia programot.  

- A cég számára a műszakoknak a számát tudjuk ezzel növelni és a szabadságok kiadása sokkal rugalmasabban történik így, illetve reméljük, hogy a termelékenységet picit nőni fog ezzel - mondta a Kaposplast Kft. személyzeti vezetője, Mészáros Veronika.

Négy hónapig egy fillért sem kell az új alkalmazottak után fizetni. A bér és járulékköltségeket az állam fizeti. A Fusetech azonban például a program után is foglalkoztatná őket. A végső célja ez lenne a munkaügyi központnak. Jelenelg csaknem 22500 álláskereső van a megyében, ebből több mint 10 százaléka pályakezdő fiatal és az ő számuk folyamatosan nő.

- Azt látjuk Somogy megyében és országosan is, hogy az álláskeresők közül a fiatal pályakezdők létszáma sokkal erőteljesebben nő, mint egyébként az álláskeresők létszáma, tehát mindenképpen cél az, hogy megállítsuk ezt a tendenciát - mondta a megyei munkaügyi központ igazgatója, Szikra László.

A Garancia program keretében 300 szakképzetlen pályakezdőnek szeretnének munkát adni Somogyban. Arra számítanak, hogy 30 százalékukat a program után is megtartják a munkaadók. A Kaposvári Kistérségben eddig 17 cég jelentkezett és szeptembertől már csaknem 120-an munkába is állhatnak.

Címkék: megyei munkaügyi központ, pályakezdő, cégek, foglalkoztatás, munka, gazdaság