A növényi termékek áránál 1,7 százalékos visszaesést regisztráltak idén júniusban, az élő állatok és állati termékek ára 8,9 százalékkal emelkedett. Ugyanebben az időszakban a mezőgazdasági termelés ráfordításiár-szintje 5,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál - derül ki a KSH friss adataiból.

A gabonafélék ára 2012 hatodik hónapjában 7,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2011 azonos időszakában. A búza és a kukorica ára lényegében stagnált az előző hónapokhoz képest. A zöldségfélék termelőiár-indexe 16 százalékkal nőtt június folyamán az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonban fontos terméknek számító zöldpaprika ára majdnem másfélszeresére nőtt: a KSH adatai éves szinten 42,7 százalékos növekedést mutatnak.

Emelkedett a gyümölcsök ára is az első öt hónapban tapasztalt csökkenés után. 2011 júniusához képest 7,3 százalékos volt a növekedés, elsősorban a cseresznye és a meggy piaci árának emelkedése miatt. Az exportra értékesítés ára azonban csökkent.

A vágóállatok termelői ára 10,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágósertés ára az átlaghoz képest kiugróan, 20,7 százalékkal növekedett, így a felvásárlási ára kismértékkel a decemberi ár alatt maradt (387 Ft/kg).

A vágómarha ára az előző évi 52,9 százalékos növekedés után idén további 1,6 százalékos emelkedést mutatott. A vágócsirke ára két év óta hónapról-hónapra folyamatosan növekedett, így kilónkénti felvásárlási ár a 2010. júniusi 210 forintról 264 forintra nőtt ez év júniusában.

Az állati termékek ára az élő állatok áránál sokkal lassabb ütemben, 4,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ennek hátterében az áll, hogy a tej felvásárlási árának emelkedése – az elmúlt két év folyamatos növekedését követően – a túltermelés miatt megtorpant, majd három hónap alatt megközelítőleg tíz százalékot esett. A felvásárlási ár 82 forintra esett vissza. Az étkezési tyúktojás árának növekedése is megállt, és a februári szintre csökkent. Mivel tavaly az ár decemberben hirtelen kezdett el emelkedni, ezért az alacsony év eleji bázishoz viszonyítva így is 39,9 százalékos az árnövekedés.

2012. január–júniusban a mezőgazdasági termelői árak 0,6 százalékkal emelkedtek a tavalyi év első félévéhez viszonyítva. A zöldségféléknél az év első négy hónapjának árcsökkenését a májusi-júniusi árnövekedés követte (az előző év azonos időszakához viszonyítva), ami összességében az év első hat hónapjában hozzávetőlegesen kiegyenlítette. Az élő állatok és állati termékek ára azonban – a tavalyi 15,6 százalékos növekedés után – idén további 12,5 százalékos emelkedést mutatott az előző év azonos időszakához mérten - írja a Világgazdaság Online.

Címkék: állati termék, mezőgazdaság, növekedés, gyümölcs, ár