Egy jogsi átlagosan 150 ezer forintba kerül, ha minden vizsga elsőre sikerül. Januártól tovább nehezítheti az iskolák helyzetét az is, hogy eltörlik a segédmotor-kerékpár kategóriát, amire 14 éves kortól lehetett jelentkezni.

Kong az ürességtől a tanterem az egyik kaposvári autósikolában.

- Kb. egy hónapja volt egy felmérés, és ott közel a 70%-a a lakosságnak, azt mondta, hogy a jogosítvány helyett most sokkal fontosabb dolgokra kell költeni, akár a gyerek vagy a család más tagjai a részéről a jövedelmet és a pénzt. Ez által ebben az évben meghaladja a 30 %-kos visszaesést a képzésben részt vevőknek a száma - árulta el a Didaktika Járművezető Képző Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Sándor Lóránt.

Ez annak is köszönhető, hogy egy B kategóriás jogosítvány megszerzése átlagosan 150 ezer forintba kerül. György egyszer már próbálkozott, elsőre azonban nem sikerült neki a vizsga. Az önbizalma azonban nem csökkent. Viszont neki, a plusz órák miatt több 10 ezerrel drágább lesz a jogosítvány.

Az autós iskolák helyzetét tovább ronthatja az is, hogy január elsejétől eltörlik a segédmotor kategóriát. Így aki kismotorra szeretne jogosítvány 16 éves koráig várnia kell. Akinek pedig nem lesz motoros előélete, ő csak 24 éves korban szerezheti meg a nagymotoros jogsiját. Ez is több mint 100 ezer forintba kerül.

A változásnak azonban van előnye és hátránya is, az oktatók szerint: - mire nagy motorra kerülne, addigra megfelelő motorozási gyakorlattal rendelkezne a fiatalember, tehát nem biztos, hogy ezt előre viszi a 16 éves kor, bár hogyha meg a fiatalok érettségét nézzük, akkor lehet, hogy talán átgondoltabbak, óvatosabbak, megfontoltabbak a forgalomba - mondta a szakoktató, Kalmár Lajos.

Ettől a törvényhozók a motoros balesetek számának csökkenését várják.

Címkék: törvény, iskola, körforgalom, változás, autó, gazdaság