Az intézményei fűtését pedig a saját energiaültetvényükből fűtenék, illetve brikettet is gyártanának. Szilvásszentmártonban pedig a kecsketej és a zöldségek eladásából tesznek szert bevételre, sőt a helyi őstermelőknek is bevételt biztosítanak.

Nagy a forgalom a szilvásszentmártoniak standjánál. Sokan visszajárnak és jó ötletnek tartják, hogy az önkormányzat a saját termékeit árulja.

- Van hébér körte az nagyon finom édes, tegnapi szedés. Van egy kevés rózsabarack. Van egy újfajta fekete paradicsomunk, ami hollandiából származik. Ugyanolyan édes mint, a rendes paradicsom, van csemegekukoricánk - mondta Benedek Györgyné.

1500 négyzetméteren termelnek közmunkásokkal zöldséget, gyümölcsöt. Hamarosan pedig 250 kecskéjük tejét is árulni fogják a Vásárcsarnokban. Havonta több mint 100 ezer forint hasznuk származik ebből. A tervek szerint az egész falut be szeretnék vonni a termelésbe.

- Összegyűjtjük a helyi őstermelőknek, a helyi családoknak az áruit, be fogjuk szállítani a kaposvári piacra és igazság szerint értékesíteni fogjuk mindenféle árrés és haszon nélkül és azt az értéket fogja visszakapni a család, amit megtermelt, így segítve jövedelemszerzési lehetőségét - tájékoztatott Szilvásszentmárton polgármestere, Lengyel Gábor.

Kaposfőn már szedik a hagymát és a burgonyát. Ez a helyi konyhára megy, de a falubéli piacra is marad. A kert köré még a kerítést is helyben fonják. Sőt ebből az aprítékból brikettet gyártanak amivel az intézményeket fűtenék.  

- Az egyik célunk, hogy minél több embernek adjunk munkát, tehát minél több családnak a megélhetésést biztosítani. A másik pedig az, hogy olyan tevékenységeket választottunk, amely révén reményeink szerint ez a rendszer 3 év múlva önfenntartóvá válhat -  mondta a kaposfői polgármester, Sztányi Tibor.

Nemrég telepítették ezt az olasz nád energiaültetvényt. Ezzel is fűtenének. Kisasszondon 2,5 hektáron cirokot termesztenek és seprűüzemet is létrehoznak. Bárdudvarnokon pedig gyógynövényültetvényt telepítettek.

Címkék: település, gyümölcs, piac, falu, somogy, gazdaság