Fizetési kedvezményi kérelmet (ideértve a részletfizetést, a fizetési halasztást és adómérséklést is) 2012. január 1-jétől kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül terjeszthetnek elő azon adózók, akik adóbevallásaikat is elektronikus úton kötelesek benyújtani. Ilyennek minősülnek többek között a gazdasági társaságok, munkáltatók, kifizetők és a nyugellátásban nem részesülő egyéni vállalkozók. A kérelem előterjesztéséhez hasonlóan annak módosítása és visszavonása is elektronikus úton történhet.

Az első félévben az adóhatóság türelmi időt biztosított és a papír alapon benyújtott kérelmeket is elbírálta. Azonban a július 1-jét követően előterjesztett kérelmek érdemi elbírálására csak akkor lehetséges, ha azt az adózó elektronikus úton továbbítja az adóhatóság felé. A kérelem benyújtásának részleteiről a www.nav.gov.hu „Letöltések/Nyomtatványkitöltő programok” menüben található részletes tájékoztatás.

Az elektronikus ügyintézés feltétele, hogy az adózó, illetőleg képviselője ügyfélkapus hozzáféréssel rendelkezzen.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az adóhatóság csak a helyesen, az erre szolgáló űrlapon előterjesztett kérelmeket tudja érdemben elbírálni. A kérelem módosítására vagy visszavonására szolgáló űrlapon kérelmet előterjeszteni nem lehet, azok alapján az adóhatóság az eljárást nem indítja meg. A kérelemben foglaltak alátámasztására szolgáló iratokat (például gazdálkodási adatokat) a kérelem elektronikus mellékleteként szükséges csatolni. A mellékletek csatolása .pdf, .xls, .tif és .rtf formátumban történhet. A mellékletek csatolásakor fontos követelmény, hogy az egyes dokumentumok valamennyi oldala egyetlen fájlban kerüljön, amennyiben ugyanis az oldalak külön-külön fájlban vannak (szkennelésre) úgy azok egymáshoz tartozását nem lehet megállapítani. Fontos követelmény továbbá, hogy a mellékletként becsatolt (szkennelt) iratokon a nyilatkozatot tevő aláírásának minden esetben szerepelnie kell - tájékoztatott a NAV Baranya Megyei Adóigazgatóságának sajtóreferense, Barlai Krisztina.

Címkék: űrlap, elektronikus úton, benyújtás, adóhatóság, NAV, gazdaság