A Balatoni Vízügyi Kirendeltség azonban akkor sem avatkozik be a 70 centiméteres, szabályozási szint alá csökken a vízállás.

Nem kis utat kell megtenni annak a fürdőzőnek, akik nemcsak járni, de úszni is szeretne a Balatonban. Az alacsony vízállás pedig nemcsak a turistáknak, de a hajótulajdonosoknak is sok kellemetlenséget okoz. Nincs ez másképp a fonyódi kikötőben sem.

Győri Attila, elnök, Fonyódi Vitorlás Egyesület:
- Úgy tudjak csak kihúzatni motorossal, szóval egyszerűen húzzuk az iszapot. Ott például lehet látni három hajót, az egyiknek a hátulján az X-yacht felirat van, és mellette az a kék és a bordó ponyvás az abba a kategóriába tartozik, ami egyszerűen nem tud kimenni a kikötőből. Egyszerűen fogságba kerültek, annak ellenére, hogy a Bahart néhány helyen a szigligeti, a badacsonyi és a fonyódi próbálta kikotorni, de ez a kotrás annyit jelent, hogy egy kicsit odébb viszik az iszapot, aztán az iszap fogja magát és visszavándorol, az áramlás és a szél hatására - mondta a Fonyódi Vitorlás Egyesület elnöke, Győri Attila.

Az elmúlt napokban Bélatelepen és Fonyódligeten is kotortak, ám a hajósok szerint ez nem megoldás.

- Olyan hajók vannak már ezeken a versenyeken - így például a pünkösdi regattán, hogy amelyen a merülése 2 méter 10 centi, mert így biztonságos, és bizony ezek közül egy-kettő már fönn akadt az előző versenyeken is, s várható a közelgő kékszalagra, hogy ott is lesz ilyen - tette hozzá Győri Attila.

Európa leghosszabb távú tókerülő vitorlás versenye július 5-én startol Balatonfüredről. Mint arról korábban beszámoltunk: a tavalyi vihar után ezúttal az alacsony vízállás jelenthet kihívást a résztvevőknek a jövő csütörtökön Balatonfüredről elrajtoló 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj vitorlásversenyen.

A szervezőknek különösen figyelni kell a pálya kialakításakor. A jelenlegi 75 centiméteres vízállás oka a szárazság és, hogy két évvel ezelőtt 40 centimétert engedtek le a Balatonból. Ilyen forróságban pedig naponta akár 1 centit is apadhat a magyar tenger - véli a Fonyódi Vitorlás Egyesület vezetője.

- Ez még mindig a szabályozási sávon belül van, tehát 70 és 110 centi alatt van a szabályozási sáv, úgyhogy úgy gondolom, hogy jelenleg sem a vízmennyiséggel, sem a vízminőséggel nincsen probléma - mondta a Balatoni Vízügyi Kirendeltség kirendeltségvezetője, Pécseli Péter.

- A hosszú távú előrejelzések azt mondják, a legpesszimistábbak is, hogy ötven centiig fog lesüllyedni a vízszint a nyár végéig, egyelőre azonkívül, hogy várjuk az esőt mást nem tudunk tenni - tette hozzá Pécseli Péter.

A meteorológia előrejelzés azonban egyelőre nem ígér esőt, sőt a jövő hét közepéig tartó kánikula miatt tovább csökkenhet a Balaton vízszintje - írja a balaton.hu.

Az OMSZ honlapján a Kék Szalag verseny ideje alatt részletes tájékoztatás érhető el a várható és jelenlegi időjárásról az alábbi linken.

Címkék: Kék Szalag, alacsony vízállás, kotrás, verseny, Balaton, gazdaság