Az idén május végéig, a „feketelista.hu” portál összegzése szerint csaknem 135 ezer esetben rendelt el cégek ellen az adóhatóság adóvégrehajtást.

A végrehajtási értesítésre kiegyenlítik ugyan adótartozásukat, de a következő hónapban már ismét „elfelejtik” az újabb befizetési határidőt. Ez a folyamat elvileg számtalan alkalommal megismétlődhet – erősítik meg a NAV munkatársai. Az adóhatóság viszont meglehetősen változatos eszközökkel igyekszik végrehajtatni az állammal szembeni kötelezettségeket. Leggyakrabban és legeredményesebben az inkasszót alkalmazzák. Ha ez nem vezet eredményre, az ingó-, illetve az ingatlan-végrehajtás megfelelő kombinációja következik. Az ingóvégrehajtás jellemzően gépjárműfoglalásra, üzletrész- és követelésfoglalásra, vagy az értékesíthető árukészlet, illetve gép, berendezés foglalására irányul.

Idén az első öt hónapban az adóvégrehajtás 156,589 milliárd forinttal gyarapította a költségvetést; ez az összeg 6,7 százalékkal nagyobb a tavalyinál.

Az egyes régiókat elemezve kiderül: a legtöbb adóvégrehajtást a gazdasági súlyuknál fogva meghatározó Pest megyében, illetve a városok közül Budapesten rendelték el.

A dunántúli megyék adómorálja lényegesen jobb az átlagnál. Somogy megyében 1184 cég ellen folyik adóvégrehajtás.

Sok olyan cég van, amelyik 2001 januárjától – amióta nyilvánosságra hozzák az adóvégrehajtási határozatokat – szinte minden alkalommal szerepel a kipellengérezettek között. A portál által összeállított százas toplistát évek óta a kaposfői Barbix 2000 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. vezeti; a Somogy megyei adóhatóság a cég ellen eddig összesen 39 alkalommal indított adóvégrehajtást. Vele együtt tizenhárom cég neve szerepel a listán legalább 30 végrehajtással.

Így a kaposvári Natur Árkánum Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amelynek vezetői négy év alatt összesen 36 alkalommal találkoztak az adóvégrehajtókkal. A képzeletbeli szégyendobogó második fokára – holtversenyben – a kaposvári Hír-Manó Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. is felállhat, ugyancsak 36 végrehajtási eljárással. Ellene az első végrehajtást 2008 májusában rendelte el a Somogy megyei adóhatóság, a legújabbat idén májusban. Harmincötödik elmarasztalásával megközelítette az „élen” végzőket a Kapos-Petrol 2005 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., mindezt alig négy év alatt gyűjtötte össze. Az „öröklistán” – 34 végrehajtás elrendelésével – további három cég szerepel: a balatonboglári VG Komplex Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a szekszárdi HB Szerelőipari Bt. és a závodi Térkő Center Kereskedelmi Kft.

feketelista.hu

Címkék: adóvégrehajtás, feketelista, cégek, felmérés, Somogy, gazdaság