Ezt sok településen nem tudják megoldani. Lábodon például 70 gyerek marad ezért ebéd nélkül.

Üresen áll az ebédlő a lábodi iskolában. 70 gyereknek főznének itt a nyári szünetben is, de nem tehetik.

Ilona négy gyereket nevel. Korábban nagy segítség volt nekik a nyári étkeztetés, idén azonban saját zsebből kell fizetni a gyerekek ebédjéért.

- Heti alkalommal megvenni nem kétforint, kapom az anyaságit, meg a férjem is itt van nagy betegen - mesélte Bogdán Ilona.

Az áprilisban életbe lépett minisztériumi rendelet szerint a nyári étkeztetésben részt vevő menzáknak legalább 30 százalékban helyi termelőktől kell beszerezniük az alapanyagot, ezt pedig több település, Lábodon kívül Kutas, és a lengyeltóti kistérség sem tudja teljesíteni.

- Lábod községben és a szabály szerinti 40 kilométeres területében nincsenek olyan őstermelők, akik olyan típusú és mennyiségű árut tudnának előállítani, ami az élelmezéshez megfelelne. Megkérdeztük az élelmezésvezetőket, akik azt mondták nem tudnának biztonsággal nyersanyagot beszerezni - mondta a falu polgármestere, Lassú István.

Szakemberek szerint az új szabályozásra nem lehet azonnal áttérni, szükség van átmeneti időszakra.

- Az irány jó, de nem lehet ilyen gyorsan bevezetni. Lesznek az országnak olyan területei, ahol ennek ellenére nem lehet majd bevezetni,mert nincs annyi őstermelő, arra is más szabályozást kell tenni - tájékoztatta a KaposPontot a TÖOSZ elnöke, Schmidt Jenő.

Lábodon egyébként nagy igény volna nyáron is a menzára. Számos gyerek él szegény körülmények között. Az iskolások fele halmozottan hátrányos helyzetű családból származik.

Címkék: lábod, ebéd, étkezés, menza, iskola, gazdaság