Somogyban a legtöbb nyugdíjas havi 70-80 ezer forintból él.

A megkérdezett kispénzű nyugdíjasok többsége kenyérből a legolcsóbbat veszi. Sokan húst nem is tudnak venni. Vagy csak amikor akció van.
Azt mondják: kénytelenek az ételen spórolni, a nyugdíj elmegy a számlákra.
Máté Mártonné, Iványi Katalin hozzáteszi: a közüzemi számlák a rezsiköltségek több mint háromnegyed részét elviszik a nyugdíjából. És a megmaradt pici részt kell beosztani okosan.      
A Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetségének felmérése szerint azok a termékek, szolgáltatások, amelyekre a nyugdíjasok pénzük nagy részét fordítják 4-5 százalékkal is meghaladják az idei inflációt. A nyugdíjat viszont a pénzromlás mértékével emelik csak.

A Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetségének elnöke, Stikel János azt mondja: ezeknek sokkal magasabb az inflációja, mint az országos általános infláció. Ezért akkor valósul meg a nyugdíjak rálértékének az emelése, ha ehhez a nyugdíjas kosárhoz igazítják.

A szervezet szerint ezért a Parlamentnek törvényt kellene alkotni, ami garantálná a nyugdíjak értékállóságát, egy úgynevezett nyugdíjas fogyasztói kosárról szóló törvényt szeretnének.
A boltosok azt mondják, a nyugdíjasok oda mennek, ahol éppen akció van. Bár van, aki szerint nem ők vannak a legrosszabb helyzetben.

A Szondi utcai Coop Bolt vezetője, Csató Sándorné szerint nem csak a nyugdíjasok spórolnak most már. Mert az átlagfizetés is a nyugdíjak alatt is van. És a családok abból a pénzből élnek.
Az üzletvezető azt mondja: sokan újságokkal, cetlikkel járnak a boltba, és vadásszák, hogy mit hol tudnak a legolcsóbban megvenni.

Címkék: esznekj, fizetnek, csekket, vagy, Szondi utca, nyugdíjasok, gazdaság