Az Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola tanulói nem dolgozhatnának a gépeken, ha nem vettek volna részt a Nemzetgazdasági Minisztérium felzárkóztatási programjában. A terv az, hogy négy év alatt több mint négyezer embert juttassanak munkához Somogyban.

- Két komoly képzést fejezünk be a napokban, tegnap sikeresen vizsgáztak a gépbeállító szakon végzett tanulók a legnagyobb örömükre a csoportból 7 fő biztos álláshoz jut - tájékoztatott az iskola igazgatója, Horváth Miklós.

Ugyan a munkanélküliek száma az előző évekhez képest nagymértékben csökkent, de ez a szakemberek szerint csak átmeneti állapot. Az év vége felé megint erősödik 28 ezerre. Ez a ciklikusság minden évben megjelenik a megyében.

A kormány közfoglalkoztatási programja idén 7 ezer emberen segített Somogyban.

- A csökkenés oka az idénymunka, a mezőgazdaság, az építőipar, ami nyáron megjelenik a rendszerben és a közfoglalkoztatás, ami segíti, hogy csökkenjen az évközi állástalanság -
mondta a Somogy megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatója, Szikra László.

Áprilisban csaknem 25 ezer álláskeresőt tartottak nyilván. A legtöbben 50 év felettiek és évek óta munkanélküliek. Csaknem minden második álláskeresők mindössze általános iskolát végzett. A kormány 30 milliárd forintot különített el arra, hogy továbbképezze ezeket az embereket.

Egy uniós támogatásnak köszönhetően Somogyban is számos képzést, tanfolyamot tartanak, ráadásul az oktatás alatt némi fizetést is kapnak a résztvevők. Ezekre a munkaügyi központban lehet jelentkezni.

Címkék: Arány, pozitív, állástalan, munkanélküli, somogy, gazdaság