Nézze meg a videót!

 

 

A kaposvári gyárat havonta 12 busz hagyja el. A jövőben azonban újabb 900 autóbuszgyártásra pályáznak. A cég még ebben a hónapban 30 fővel bővíti létszámát.

A Nabi egyik compo luxusbusza még elöl kerékpártartóval is rendelkezik. Belül klíma, GPS és videórendszer is van. A compobus tetejét balzafával bélelik. A rendkívül könnyű, de kemény fa csak Equadorban nő. Rendkívül drága alapanyag. A buszokat egyébként kizárólag műanyagból készítik. Eddig csak hajóknál használták ezt a technológiát, azonban most a kaposvári gyárban is ilyet használnak.

Nabi compo busz


- A technológiának autóbuszgyártásra való alkalmazása viszont kuriózum és a NABI ebben úttörő szerepet tölt be. Hiszen ilyen nagyságrendben a Nabi egyedülálló a világon, amely komplett autóbuszokat gyárt - mondta a NABI Kaposvári gyárának igazgatója, Pais Nimród.

Ezek a buszok az acélszerkezeteshez képest, sokkal könnyebbek. Emiatt több utast szállíthatnak, kevesebb az üzemanyag fogyasztásuk és nem korrodálódnak. Ráadásul nagyon rugalmasak. Egy-egy ütközés után alig látszik rajtuk valami sérülés.

A mostani 150 darabos Los Angelesi megrendelés csak a kezdet. A tervek szerint jövő nyárra már újabb darabokat gyárt a NABI.

- A folyamatban lévő pályázat Los Angelesben, 550 plusz 350 darabos opcióra ad lehetőséget. Nyilván a vevő döntési jogkörébe tartozik, hogy ezt fém karosszériával vagy compozit járművekből esetleg ezek kombinációjából rendelik meg - mondta a NABI ügyvezető-igazgatója, Baranyai Ferenc.

Jelenleg egyébként 160-an dolgoznak a gyárban, de újabb 30 főt vesznek fel a hónap végéig. A buszokat félig kész állapotban viszik ki az amerikai Anistonban, a további szerelés ugyanis ott történik. A cég Magyarországra is szállítana, ha lenne rá vevő.

Címkék: compobus, megrendelés, Los Angeles, NABI, Kaposvár, gazdaság