- A Deseda ma is kedvelt horgászparadicsom és üdülőhely, de szeretnénk, hogy országszerte is ismert legyen. A fejlesztéseket ugyanakkor úgy hajtjuk végre, hogy környezetkímélő módon mutatjuk be a természeti értékeket és megteremtjük a természet-közeli, aktív kikapcsolódás lehetőségeinek bővítését - mondta Szita Károly.

A kivitelező Vianova Kft. szakemberei hétfő délután daruval emelték a helyére az aszalói híd egyik elemét, amelyet uszállyal szállítottak a helyszínre. Szőke Attila igazgató a sajtótájékoztatón elmondta: a 41 méter hosszú és 2,6 méter széles híd mellett épül még egy nagyobb is. A toponári híd a tó keleti oldalán lévő öböl becsatlakozásánál köti össze a két partot, hossza 87 méter.

Kiépül egy öko-túraútvonal, amelynek nyomvonala követi a Deseda tó partvonalát, így az egész tavat körbe lehet majd sétálni és biciklizni. Környezetismeret és biológia óráknak, előadásoknak is otthont ad majd az a látogatóközpont, amely a Deseda tó toponári oldalán, a strand mögött épül. A panorámát a tó kaposfüredi oldaláról, a négyszintes kilátóból lehet majd megcsodálni. A hidak várhatóan nyárra, a többi létesítmény őszre készül el.

A Desedát a hasonló nevű patak völgyzáró gáttal történő elzárásával duzzasztották fel 1974-ben. Ez Magyarország leghosszabb mesterséges tava: 8 km hosszú, kerülete pedig 26 km.

Kaposvár Megyei Jogú Város a "Kaposvár komplex turisztikai fejlesztése" című projekt keretében, európai uniós támogatással valósítja meg a fejlesztést.

Nézze meg videónkat:

Címkék: ökoturisztikai útvonal, fejlesztések, híd, Szita Károly, Deseda, gazdaság