Az általunk megkérdezett bankokban nagy volt az érdeklődés. Róna Péter közgazdász a Kapospontnak azt mondta: az idén reálbércsökkenés várható, így romlik a lakosság helyzete.

A hazai gazdaság egyik legnagyobb gondja, hogy nagyon alacsony a hozzáadott érték, mondja Róna Péter közgazdász. A képzettségben és készségben a volt keleti blokk országaihoz képest 40, Nyugat-Európához képes pedig 70%-os a lemaradásunk, tette hozzá.

Beindult egy ördögi kör, aminek mentén egy általános szellemi, gazdasági leépülés észlelhető.

Meglátása szerint mivel a nemzetgazdaság, a csak magyar cégek nem állítanak elő nagy számban hozzáadott értékben bővelkedő terméket, így a képzett szakemeberekre sincs szükség. Ezen kell változtatni.

Eközben az IMF tárgyalások hírére 7 hónapja nem látott szintre erősödött a forint  az euróhoz képest. Ma délelőtt 283 forinton állt. Kedvező folyamatként értékelték a kínaiakkal tegnap aláírt egy milliárd eurós megállapodást is.

Bár a bankok nagyon visszafogták a hitelezéseiket, és nem nyitnak a gazdaság felé, az adósok élhetnek a rögzített árfolyammal.   

Már ma nagy volt az érdeklődés a bankokban a rögzített árfolyamon való törlesztés iránt. Információink szerint vannak pénzintézetek, ahol az átfutási idő miatt legalább két-három hónap múlva lesz érezhető, a 180 forinton számolt svájci frankos törlesztőrészlet.

Róna szerint a nemzetgazdaság helyzete nem fog javulni, így a lakosság kilátásai sem. A türelmi időszak végeztével újabb gondok jönnek.

- Én 2012-re egy ilyen két és fél, 3 százalékos reálbércsökkenést látok ebben az évben. Amikor ennek az árfolyamgátnak vége van, és el kell kezdeni törleszteni a felgyülemlett összeget, akkor a lakosság egy további nagyon nehéz helyzettel áll szemben - mondta Róna Péter közgazdász.

Hozzátette: ezzel a lépéssel nemcsak elodázták a megoldást, hanem drágábbá is teszik, mivel a költségek és a kamatok csak nőnek.

Címkék: bankok, rögzített árfolyam, törlesztés, svájci frank, részlet, gazdaság