Az állástalanok negyedének azaz, több mint 7 ezer embernek adnának munkát a kistérségekben, 5,7 milliárd forint értékben. A jövőben azt szeretnék, hogy önfenntartó szociális szövetkezetek jöjjenek létre. 

Liptai Lászlónak 4 éve nincs állandó munkája. A 3 kiskorút nevelő férfi közfoglalkoztatottként 50 ezer forintot keres havonta. Azt mondja: ez is jobb a semminél.

- Nagyon nagy segítség, mert munkahelyem nincs, munkalehetőség nincs. Így jövedelemhez jutok - Liptai László.

Mezőcsokonyán az állástalanok harmadának, azaz 38 főnek tudnak munkát adni a Start Munkprogram keretében. Erre 44 millió forintot nyert az önkormányzat.

- Olyan munkákat el tudunk végezni, ami máskor csak bérmunkába lehetett - mondta Mezőcsokonya polgármestere, Decsi József .

A közutakat, az árkokat, és még a temetőt is rendbe rakják. Kertészetet alakítanak ki, ahol az intézmények konyhájára termelnek. Ráadásul a pályázati pénzből gépesítettek is, 11 millió forint értékben.

- Ezek az eszközök itt maradnak és eddig, ami nem volt például: traktor és egyéb gépezet ezt tudjuk használni a pályázat után is, itt maradnak nálunk - mondta a falu alpolgármestere, Páli Béla.

Somogyban egyébként idén 8-szor több munkanélkülit vonnak be a Start munkaprogramba, mint tavaly. Márciusban csaknem 4 ezren kezdték el a munkát. A többi közfoglalkoztatási programokba újabb 2 ezer embert vontak be, 5,7 milliárd forint értékben. Azonban a következő hónapokban ez a szám 1500 fővel növekedhet.  

- A hosszú távú cél az, hogy különböző gazdálkodási formákban szociális szövetkezeti formában a megtermelt termékek eladásra keüljenek. Így olyan gazdsági egység jöjjön létre, amely önfenntartóan tud dolgozni - mondta a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatója, Szikra László.

A legtöbb közfoglalkoztatott a kaposvári kistérségben dolgozik, csaknem 200-an.

Címkék: kistérség, közmunka, start, program, mezőcsokonya, gazdaság