A forgalom  90 százalékát képviselő szállodák esetében a vendégéjszakák száma - a külföldi vendégeknek köszönhetően - továbbra is élénkült, amelyben a négycsillagos házak szerepe volt meghatározó, miközben az öt- és kétcsillagos házak forgalma visszaesett.

A külföldi vendégek száma - Észak-Alföld és Balaton kivételével, ahol stagnált  - mindegyik turisztikai régióban emelkedett.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 34 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagosok 44, a négy-csillagosok 40 százalékos foglaltságot értek el. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele is átlagon felüli, 45 százalékos volt. A szállodai szobakihasználtság összességében 1,7 százalékponttal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Februárban a kereskedelmi szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 4 százalékkal emelkedett, összesen 14 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíj bevétel 6,9 milliárd forint volt.

Budapesten a vendégforgalom döntő részét fogadó három-öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára februárban 8.300 és 30.400, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 2.400 és 13.700 forint között alakult.

A külföldi vendégek 451 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 9, az éjszakáké pedig 12 százalékkal nőtt 2011. februárjához viszonyítva.

Az Ausztriából és Romániából érkezett vendégek eltöltött éjszakáinak száma csökkent, míg a Németországból, Oroszországból, Olaszországból, Franciaországból, Csehországból, az Egyesült Államokból, valamint az Egyesült Királyságból érkezett vendégek éjszakáinak száma nőtt.

Februárban a belföldi vendégek 480 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Számuk 2 százalékkal mérséklődött, míg az éjszakáké stagnált az előző év azonos hónapjához képest. A vendégforgalom visszaesése kilenc turisztikai régióból hármat érintett. A belföldivendég-forgalom 82 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma szintén stagnált.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján februárban 1.524 egység fogadott még el fizetőeszközként üdülési csekket és már 1.147 egység Széchenyi Pihenőkártyát.

A szálláshelyi kapacitásra egyszerre volt jellemző, hogy a gazdasági környezet változására a szállodák, a panziók, a kempingek stb. egy része megszüntette működését, míg mások bővítették a kínálatot. Ennek eredőjeként február 29-én a működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2.093 volt. Ezen belül 840 szálloda 50 ezer szobával, 848 panzió 9 ezer szobával működött.

A szállodai kapacitás februárban 3.600 szobával bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az egyéb szálláshelyek - üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek - száma 405 volt - jelentette szerdán a KSH.

Címkék: vendégéjszakák, szálláshelyek, külföld, idegenforgalom, turizmus, gazdaság