Az eddig hatályos európai bogyósgyümölcs támogatási rendszerben az Európai Unió csak feldolgozott gyümölcsre adott támogatást. Magyarországon a bogyósgyümölcs feldolgozása nem jelentős, a korábban rendelkezésre álló forrásból így csak csekély mértékben részesülhettek a magyar termelők.

Az új uniós szabályozással 2012-től a termelők juthatnak hozzá a közösségi forrásokhoz. A közlemény szerint a támogatás elősegíti a vidéki munkahelyek létrejöttét, és kiszámítható jövedelmet ad a málna- és földieper termesztőknek.

A gazdák a bogyós gyümölcs elkülönített támogatást a már jól működő egységes kérelemmel igényelhetik, amelyhez a 2008-ban jóváhagyott - SAPS rendszer szerinti - termőterületeket veszik alapul.

A mintegy 900 hektáron gazdálkodó 6-800 kistermelő május 15-ig nyújthatja be egységes kérelmét területalapú és bogyósgyümölcs támogatásra is. Fontos, hogy 2012-ben a bogyósgyümölcs támogatási kérelem egyben a támogatási jogosultság megállapításának kérelme is egyben. A mindezt szabályozó rendelet április 3-tól hatályos - tartalmazza a közlemény.

(Forrás: MTI)

Címkék: földieper, málna, kereskedelem, gazdák, támogatás, gazdaság