Szándéknyilatkozatot írt alá a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület számára arról, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén megvizsgálják, milyen módon létesíthető horgásztó a Balatonföldvár szívében elterülő, több mint 20 hektáros halastóból.

„A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. célja, hogy a balatonföldvári tóból horgásztavat létesítsen,…” – írja Füstös Gábor vezérigazgató. A cég abban az esetben tudja az ügyet továbbgondolni, ha az irmapusztai és a buzsáki tavak a társaság tulajdonába kerülnek, továbbá termőterületük elégséges lesz a kötelező balatoni haltelepítéshez.

A tó turisztikai célú hasznosításáról Fekete Tamás, a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület alelnöke kezdeményezett tárgyalásokat, aki szerint az érdekek szerencsésen találkoztak. A TDM-szervezet alelnöke úgy véli, hogy a Natura 2000-es területet érintő, csodálatos természeti környezetben fekvő tó turisztikai célú hasznosításával egyedi attrakció jöhet létre Balatonföldvár kínálatában. Nem elhanyagolható, hogy a fejlesztési elképzelések összhangban vannak a fenntarthatóság, a természeti környezet megóvásának szempontjaival.

- A horgászturizmus fellendítését mindenképp komplex turisztikai termékfejlesztés révén képzeljük – mondta Fekete Tamás alelnök.

Előkészítés alatt áll az együttműködési megállapodás a Balatoni Halásznap elnevezésű, hagyományteremtő nyári nagyrendezvényről. A június végi, balatonföldvári halászünnepen a strandolók maguk húzhatják a hálót, és a társaság látványhalászatot is tart az úgynevezett „öreghálóval”, a parton pedig kiállítják a balatoni halászat régi eszközeit.

Elmaradhatatlan részei lesznek a fesztiválnak a mobil halsütő és akváriumok, valamint a közeli kikötőben megtekinthető halászhajók - tájékoztat a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület.

Címkék: Kistérségi Turisztikai Egyesület, halastó, turisztika, halászat, Balatonföldvár, gazdaság