A társaság a  halászati önkorlátozás ideje alatt halászhajóit csak ellenőrzésekre használja. A hétfő esti volt az első ilyen akció, amikor úszó őrszemként funkcionáltak a társaság halászhajói, közlekedési radarjaikkal szabályszegőket kerestek a halőrök.  A vízen egyetlen tilosban csónakázó horgászt sem találtak, míg a szárazföldön ellenőrzött több mint 80 pecás közül is csak egy akadt fent a rostán tiltott helyen történő horgászat miatt.

Április 1-jétől több horgászati tilalom is életbe lépett a Balatonon. Részben nem lehet harcsára horgászni, a süllő védelme érdekében pedig április 27-ig tilos a nyílt vízi horgászat.

A hétfő este kezdődött és éjszakába nyúló nagyszabású akció célja annak ellenőrzése volt, hogy horgászok betartják-e a szabályokat, és a horgászrend előírását követve valóban csak a partról horgásznak-e.
A halőrök két csoportban vettek részt a razziában: az egyik csapat a parti horgászhelyeket ellenőrizte, a másik pedig hajóra szállt, hogy a nyílt vizet pásztázva győződjön meg arról, a tiltás ellenére mozognak-e csónakok a Balatonon.
Két halászhajó futott ki a Balatonra tegnap sötétedés után. A keszthelyi kikötőből Balatonberény felé, a Siófokról pedig a balatonaligai kövezéshez indultak a vízijárművek.

Az ellenőrzéskor szándékosan távol maradtak hajóikkal az ívóhelyektől, az aligai akadó sortól mintegy 1500 méteres távolságban pásztázták a vizet. A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a felderítő műszer kétezer méteres távolságban érzékenyen észlel mindenféle mozgást a vízen.

A hétfő esti összehangolt halőri akció összességében több szempontból is eredményes volt. Egyrészt örömmel tapasztalták, hogy a horgászok – legalábbis az általuk ellenőrzött területeken – betartják a horgászrendet, másrészt végérvényesen kiderült, hogy a hajók radarjai tökéletesen alkalmasak a csónakközlekedés ellenőrzésére, felderítésére, így hasonló razziára az elkövetkezőkben is számítani kell.

Címkék: BHN Zrt., horgászat, tilalom, ellenőrzés, Balaton, gazdaság