A fenti időszakban 146 egészségügyi szolgáltatónál, 168 közforgalmú intézményben, 97 közoktatási, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben, 1 közterületen, 310 munkahelyen, 11 szállodában és 148 szórakoztató, vendéglátó egységben végeztek ellenőrzéseket. A legtöbb ellenőrzés a munkahelyeken történt (310). Munkaidőn túli ellenőrzéseket 61 egységben végeztek a hivatal munkatársai.

Az ellenőrzött egységekben a leggyakrabban előforduló hiányosság az volt, hogy a dohányzóhelyeket jelölő, illetve a dohányzást tiltó táblák, feliratok elhelyezése láthatóság szempontjából nem volt kielégítő. Ezek a hiányosságok könnyen, rövid időn belül felszámolhatók, kijavításukat a felelős személyek minden esetben vállalták. Hatósági intézkedésre 3 esetben volt szükség. Végzés kiadására 1 munkahely esetében dohányzóhely nem megfelelő kijelölése miatt, szórakoztató, vendéglátó egységben 1 esetben hiányosságok jegyzőkönyvben vállalt határidőn belüli teljesítésének elmaradása, 1 esetben pedig a vendégforgalom számára nyitva álló helyiségekben a dohányzást tiltó feliratok hiánya miatt ellenőriztek.

Összességében elmondható, hogy a törvény hatálya alá tartozó egységekben ismerik a jogszabály előírásait, törekszenek annak betartására.
Április 1-jén a jogszabályban meghatározott három hónapos türelmi idő lejár, és amennyiben a hatóság szakemberei azt tapasztalják, hogy az ellenőrzött egységben nem tartják be a jogszabály előírásait, egészségvédelmi bírságot szabnak ki. Az ellenőrzések munkaidőben és azon kívül is folytatódnak - tájékoztatott a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve.

Címkék: kijelölt hely, nemdohányzók védelme, dohányzás, ellenőrzés, Somogy, gazdaság