Ma volt árucsere az egyik turkálóban. Nyitás után néhány órával is sokan válogatnak még. Bernadett 10 éve jár ide, főleg a gyerekeinek keres jó ruhákat.

A Gfk friss kutatásából kiderül, egyre többen járnak azért a használtruha boltokba, hogy egy-egy jó darabot kifogjanak. Az üzletek bevételeinek 40 százalékát a tehetősebb, jómódúnak nevezhető családok látogatják.

- Vannak törzsvásárlóink, akik minden nap bejönnek és vannak olyanok, akik egy-egy alkalomra és most vannak újak is - mondta az egyik bolt eladója, Varga Viktória.

A piackutató szerint a magyar háztartások 14 százaléka vásárol ilyen üzletekben, nagyjából évente nyolcszor, egy-egy vásárlás alkalmával pedig átlagosan 2200 forintot költenek el.
A forgalom növekedését jelzi az is, hogy Kaposváron az utóbbi hónapokban több turkáló is nyílt.

- Az emberek a ruházati vásárlásokon spóroltak, takarékoskodtak. Ezek voltak az új ruhák. A használt ruha forgalom a KSH adatai szerint is bővült, nyilván nem véletlenül akinek kevés pénze van megpróbál használt ruhát venni - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György.

A szakember szerint idén fordulat jöhet a ruhavásárlásban. Az eddigi visszajelzések szerint 8 százalékkal többen mentek márkaboltba vásárolni, mint egy évvel korábban.

Címkék: turkáló, ruha, szaporodnak, használt, somogy, gazdaság