Ha az Országgyűlés elfogadja az új személyszállítási törvényt, akkor a Volán három dél-dunántúli megyéjében (Somogy, Tolna, Baranya), valamint a Veszprémben működő Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) megkezdi a sztrájk szervezését. Az új törvény ugyanis megvonná a Volán-társaságoknál dolgozók és családtagjaik utazási kedvezményét.

Számítások szerint nem jelentene számottevő megtakarítást a társaságoknak ez az összeg, viszont a dolgozóknak plusz költséget jelentene a menetjegyek megváltása.

Gál Zoltán, a Kapos Volán Zrt. vezérigazgatója a KaposPontnak elmondta, hogy még módosulhat a parlamentben ez a törvényjavaslat, és bíznak benne, hogy nem vonják meg a kedvezményeket. A Kapos Volánnál továbbra is érvényben vannak a kedvezmények a dolgozóknak és családtagjaiknak.

Dobi István, a SZAKSZ elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a 20 év munkaviszonnyal rendelkező volános dolgozók most országos szabadjeggyel ingyen utazhatnak a járatokon bárhol az országban. Aki pedig ennél rövidebb ideje dolgozik a vállalatnál, annak az adott megyén belül nem kell jegyet váltania. A dolgozók családtagjainak évente két, oda-vissza útra érvényes díjmentes jegyet biztosítanak, továbbá nyolc 50 százalékos kedvezményre jogosító füzetjegyet igényelhetnek.

Címkék: utazási kedvezmény megvonás, törvénymódosítás, sztrájk, Volán, Somogy, gazdaság