Ezek végrehajtási szabályait Kormányrendeletek rögzítik, melyek részletesen meghatározzák a Védelmi Bizottságok működésének feltételeit, formáját, feladatait katasztrófák, háborús cselekmények bekövetkezése esetén. Ezek alapján az egyes megyei védelmi bizottságok – így a Somogy Megyei Védelmi Bizottság is a megyei önkormányzatoktól átkerült a megyei kormányhivatalok feladat- és hatáskörébe.

2012. január elsejétől a védelmi igazgatás teljes rendszere átalakult. Tevékenysége katasztrófa-veszélyeztetettség esetén átláthatóbb, szabályozottabb, ugyanakkor komplexebb is lett. A Somogy Megyei Védelmi Bizottság ennek szellemében dolgozta át a működést meghatározó alap- és munkaokmányokat, amit a keddi alakuló ülésen fogadtak el. A honvédelmi és a katasztrófavédelmi feladatok végrehajtásának területi és helyi szintű irányítása a védelmi bizottság feladata. Egy egész megyét, vagy annak jelentős területét, illetőleg nagyszámú lakosságot érintő vagy veszélyeztető hatások esetén minden esetben a megyei védelmi bizottság dönt, egy településre, vagy csak kis területre korlátozódó veszélyek esetén alapvetően a helyi védelmi bizottságok irányító-koordináló szerepe érvényesül.

védelmi bizottság ülés 1

A megyei védelmi bizottság Kaposváron működik, a helyi védelmi bizottságok 8 somogyi városban (Barcs, Csurgó, Nagyatád, Kaposvár Fonyód, Siófok, Tab) alakultak meg. A cél, hogy emberéletben, értékekben a lehető legminimálisabb károk keletkezzenek, illetve a bekövetkezett károk hatékony, mielőbbi mérséklése, azok helyreállítása a legrövidebb időn belül megnyugtató módon megvalósulhasson.

Új elem, hogy a kockázatelemzések eredményeként kiemelten veszélyeztetett településeken ún. „közbiztonsági referensek” lettek kijelölve és felkészítve, akik az egyes településeken a polgármester védelmi szakértőjeként dolgoznak a településen a védekezési-mentési-helyreállítási feladatokban.

A Somogy Megyei Védelmi Bizottság keddi alakuló ülésén megtárgyalta és elfogadta az új Szervezeti és Működési Szabályzatát, a 2012. évi Munka- és Feladattervet, értékelte az elmúlt időszakban kárelhárításban, a védelmi felkészülés terén végzett munkát.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatói ismertették az ár- és belvizek elleni védekezés helyzetét, a megyénkben az elmúlt hetekben megtett intézkedéseket, valamint tájékoztató hangzott el arról, hogy Somogy megye milyen módon segít az ország más területein az ár- és belvizek elleni védekezéssel összefüggésben várható feladatokban.

A Dráva folyó árvízi veszélyeztetettsége miatt veszélyeztetett települések:
·    Tótújfalu,
·    Szentborbás,
·    Potony,
·    Lakócsa.

A megyében 101 települést tartanak felméréseink alapján belvíz által veszélyeztetettnek.
A Megyei Védelmi Bizottság kiemelten foglalkozik a megyében található halastavakkal és víztározókkal, annak érdekében, hogy a 175 halastó bármelyikén egy esetleges gátszakadás ne okozzon tragédiát. (Barcs 50 db, Kaposvár 81 db, Marcali 29 db és Siófok 15 db) Ezek a halastavak jellemző a völgyzárógátas kivitelezéssel készültek.

A katasztrófavédelmi szakemberek 2012. februárban ellenőrzéseket, helyszíni bejárásokat végeztek, sor került a kül- és belterületi felszíni vízelvezetések, árokrendszerek állapotának ellenőrzésére. Ennek során megállapították, hogy a mederárkok a nagyobb akadályoktól, növényzettől mentesek, köszönhetően annak, hogy az önkormányzatok nagyobb figyelmet fordítottak a belvízi vízelvezető rendszerek karbantartására, az árkok és átereszek tisztítására - tájékoztat Juhász Tibor kormánymegbízott, a Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnöke.

Címkék: katasztrófahelyzet, Somogy Megyei Védelmi Bizottság, működés, alakuló ülés, jogszabály, gazdaság