A bérbeadásból származó jövedelmeket 2010-ben még kétféleképpen vallhatták be az adózók: önálló tevékenységből származó jövedelemként illetve külön adózó jövedelmeként. A 2011-ben azonban megszűnt a külön adózó jövedelemkénti elszámolás lehetősége, ezért azóta az önálló tevékenységre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

A bevallásban a személyi jövedelemadó mellé egészségügyi hozzájárulás (EHO) is kapcsolódhat a bérbeadáshoz, mivel ingatlan bérbeadásból származó jövedelem után a fizetendő SZJA-n túl 14 százalékos EHO fizetési kötelezettség is terheli a bérbeadót, ha ebből a tevékenységből származó jövedelme az egy millió Ft-ot meghaladja.

A fizető vendéglátó tevékenységet folytató adózó is kötelezett százalékos mértékű EHO fizetésére, amely tételes átalányadó választása esetén a tételes átalányadó 20%, ha az önálló tevékenységre vonatkozó szabályokat alkalmazza, akkor a jövedelem 27%-a.

A 2011. évben megszerzett jövedelmekről készítendő személyi jövedelemadó bevallás elkészítésekor, már a megváltozott szabályozásra figyelemmel kell lenni. Somogy megye illetékességi területén bérbeadással, fizetővendéglátással több, mint 6000 személy foglalkozik.

Az érintettek e tevékenységre vonatkozó további szabályozást a nav.gov.hu weboldalon a 10-es információs füzetben  olvashatnak.

Címkék: bérbadás, aho, változás, pénz, adó, gazdaság