Sokan így próbálnak spórolni: otthon akarják megtermelni a gyümölcsöt, és nem a boltban megvenni. Várhatóan egyébként a gyümölcs ára tovább emelkedik: a kemény fagyok miatt ugyanis kevesebb teremhet majd.

Egyre többen vásárolnak gyümölcsfa oltványokat Somogyban. A kajszibarack, a cseresznye és az almafélék a legkelendőbbek.

- Az almafákra az a jellemző, hogy a legkorábban termők lesznek, értékesítettünk olyan fát, ami mindössze egy éves volt és volt már rajta termés - árulta el  aNémeth Gazdabolt Kft. ügyvezető igazgatója, Németh Zoltán.

A gazdaboltos azt mondja, van olyan faoltvány, amit napok alatt elkapkodtak, és már többször kellett belőle utánrendelnie. Nem emlékszik arra, hogy valaha ennyien érdeklődtek volna a csemeték iránt.

- Azért vásárolják a gyümölcsfákat, mert befektetésnek tekintik őket. Elültetik és két év múlva már élvezhetik a munkájuk gyümölcsét, azt mondják olcsóbban meg tudják otthon termelni, mintha boltban megvennék - tette hozzá Németh Zoltán.

A növényvédelmi szakember szerint az emberek egyre bizalmatlanabbak a külföldi árukkal szemben, ráadásul pénzük sincs a bolti gyümölcsökre. Sokan azonban gyakorlatlanok a növénynevelésben. Tavasszal pedig sok a teendő. Permetezni, trágyázni kell a csemetéket.

- Cseresznye, kajszi és meggy esetén virágzásban kell ezeket a munkákat elvégezni, később már nem hatékonyak. A monília a virág bibén keresztül fertő - tette hozzá Németh Zoltán.

Az előrejelzések szerint a kemény fagyok miatt kevesebb gyümölcs teremhet idén. Ez tovább emelheti az árakat.

Címkék: kert, otthon, gyümölcs, somogy, gazdaság