A bank árfolyamrögzítéses konstrukciót kínál, az árfolyamrögzítés legfeljebb 3 évig, 2014. december 31-ig tart, ebben az időszakban az OTP 200 forint/svájci frank árfolyamon történő adósságtörlesztést ajánl az önkormányzatoknak, hangzott el a bank szerdai sajtótájékoztatóján. Az eseményen Wolf László, az OTP Bank Kereskedelmi Banki Divíziójának vezérigazgató-helyettese és Kovács Pál, az OTP Bank Kereskedelmi Banki Divíziójának ügyvezető igazgatója ismertették a részleteket.

Az OTP azoknak az önkormányzatoknak kínálja a kontrukciót, amelyek számlavezetési kapcsolatban állnak a bankkal, svájci frank kötvénnyel rendelkeznek, és a kötvény törlesztése már megkezdődött.

Az elmúlt években az önkormányzatok pénzügyi helyzete folyamatosan romlott, gyakorlatilag politikai ciklusoktól függetlenül. A 2000-es évek közepén 500 milliárd forint értékben bocsátottak ki devizakötvényt az önkormányzatok, 2007-2008-ra alakult ki jelentős állomány és jellemzően 2011-ben kezdődött meg ezeknek a kötvényeknek a lejárata.

Tavaly év végére 1600 milliárd forintra emelkedett a szektor adósságállománya, ebben benne van a külföldi bankok és a szállítók felé fennálló adósság is. Mivel a svájci frank kamata csökkent, ez az adósságszolgálatot valamelyest csökkentette, illetve tompította a forint gyengüléséből adódó negatív hatásokat.

Az önkormányzati törvény még sok bizonytalanságot rejt, feladatfinanszírozást vezetnek be, ezért az önkormányzatok költségvetése, kiadásaik és bevételeik nehezen kalkulálhatók, ez a bankok helyzetét is nehezíti.

Wolf László véleménye szerint az OTP továbbra is fontos ügyfeleknek tartja az önkormányzatokat és szívesen végzi finanszírozásukat. Hitelezésre továbbra is szükség van, hiszen az EU támogatásokhoz a saját erőn felül hitelre is szükség van.

2011 végére az önkormányzatok banki adóssága 983 milliárd forintot tett ki, ebből 292 milliárd forintot tett ki az OTP állomány, ebben a hitelek és a kötvények is benne vannak.

Tavaly év végén az OTP 405 millió svájci franknyi kötvényállománnyal rendelkezett, svájci frank hiteleket az OTP nem nyújtott az önkormányzatoknak. A CHF kötvényállománynak 2-3 százaléka a nem teljesítő állomány.

Az OTP-nél nem egyeztettek más bankokkal a konstrukció kidolgozásakor, elsősorban versenyjogi problémák miatt nem történt együttműködés a pénzintézetek között. Wolf László véleménye szerint más bankok hasonló konstrukciókat dolgozhatnak majd ki. Azért sem volt célszerű az egyeztetés, mert nem rendszerszintű megoldásról, hanem egyes adósok problémáinak kezeléséről van szó. Már elkezdték az egyeztetéseket az ügyfelekkel, tehát a program már elkezdődött - írja a portfolio.hu.

Címkék: árfolyamrögzítés, OTP, devizahitel, önkormányzatok, segítség, gazdaság