A 2011-es adatokról tartott tájékoztatóból kiderült, a dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságnak múlt évben több titkos, operatív nyomozás során 980 ügyet sikerült lezárnia.

Kedd délelőtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megtartotta első közös, a társ-szervezeteket is érintő sajtótájékoztatóját Pécsett.
Az eseményen a NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának vezetője, Huber Éva elmondta, hogy a 2011-es adatok alapján 684 934 db adóbevallás érkezett hozzájuk, és a személyi jövedelemadók, társasági adók, egészségügyi hozzájárulás, valamint a többi adófajták révén múlt évben 111,5 milliárd forint volt a bevételük. A főigazgató asszony kifejtette, a régióban 2011-ben 31 441 darab ellenőrzés fejeződött be (Baranyában 13 297, Somogyban 9595, míg Tolna megyében 8669 darab a múlt évi szám).

A vizsgálatok egy részét az adóbevallások utólagos ellenőrzése tette ki, a vizsgálatok során közel 9,2 milliárd forintnyi adóbírság, valamint 4,9 milliárd Ft késedelmi pótlék folyt be az államkasszába. A végrehajtásokból 2011-ben 19,5 milliárd forint bevételt szerzett a NAV, ennek döntő többsége - 44,8 százalék - Baranya megyéből származott.

A volt Vám- és Pénzügyőrség integrációjával kialakult Regionális Vám és Pénzügyőri Főigazgatóság vezetője, Hajgató Zoltán pénzügyőr ezredes elmondta, múlt évben az egyik legfontosabb feladatuk az otthon is főzhető sör, pálinka, valamint bor piacra kerülésének megakadályozása volt. A teljes állomány 55 százaléka a régió határszakaszain teljesített szolgálatot 2011-ben, mondta el az ezredes.

Dr. Álmos László, a Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság vezetőjének értékelése szerint a 2011-es évben a pénzügyi nyomozók 2537 jogsértést derítettek fel. A felderített esetek elkövetési értéke 8,73 milliárd forint volt múlt évben. 2011-ben az adócsalások felderítésére fókuszált leginkább a szervezet, 61 ezer bűnügyi irat keletkezett, ebből pedig 980 darab ügyet sikerült lezárniuk - mondta el Álmos László. Hozzátette, a regionális igazgatóságon jelenleg 92 fő teljesít szolgálatot, ebből 50 fő Baranya megyében látja el feladatait.

A sajtótájékoztató végén Huber Éva főigazgató asszony elmondta, 2011 szeptemberétől heti egy napon közös adó és vámügyi ügyfélszolgálatot hoztak létre a régióba tartozó három megye adóigazgatóságának ügyfélszolgálatán, két fő pénzügyőrrel. Az ügyfelek naprakész tájékoztatása ügyében megyénként közös fórumot tart a NAV alá tartozó két szervezet (volt APEH, illetve Vám- és Pénzügyőrség), ezt a jövőben is folytatni szeretnék, hangzott el a sajtótájékoztató végén - írja a PécsiStop.

Címkék: Vám- és Pénzügyőrség, adócsalás, nyomozás, NAV, sajtótájékoztató, gazdaság