Évente 5000 Ft kamarai hozzájárulást kell fizetniük a szervezeteknek. Somogyban eddig csaknem ötezer vállalkozás regisztrált a kamarai nyilvántartásba.

A nyilvántartásba vételt az újonnan létrejövő vállalkozásoknak bejegyzésüket követő öt munkanapon belül, a már működőknek legkésőbb 2012. március 1-ig szükséges megtenniük. Erre azért van szükség, hogy egy nyilvános adatbázis létrehozásával, és annak segítségével kiszűrhetőek legyenek a fantomcégek és erősödjön az üzleti forgalom biztonsága.

A törvény nem vonatkozik az agrár- és erdőgazdálkodási tevékenységet folytatókra. Kivételi körbe tartozik még az egyéni vállalkozókról és az egyéni cégről szóló 2009.évi CXV. Törvény hatálya alá nem tartozó magán-állatorvosi, ügyvédi, egyéni szabadalmi ügyvivői, közjegyzői és önálló bírósági végrehajtói tevékenység, de kiterjed a többi hivatásrendi kamara tagjaira, ha egyéni vagy társas vállalkozásban folytatják tevékenységüket.

A kamarai tagság továbbra is önkéntes marad. A kötelező kamarai regisztráció nem jelent kötelező kamarai tagságot és nem azonos a már két éve létező építőipari regisztrációval. Az önkéntes kamarai tagoknak a hozzájárulás megfizetése többletköltséget nem jelent, mivel az a kamarai tagdíj összegéből jóváírásra kerül.

A vállalkozások kamarai nyilvántartása várhatóan 2012. június 1-től nyilvános és a SKIK honlapján elérhető lesz.

Címkék: kamarai regisztráció, nyilvántartás, vállalkozások, SKIK, határidő, gazdaság