A Központ feladata olyan tartási-, takarmányozási technológiák tesztelése, fejlesztése a sertés vertikum részére, amelyek alkalmazása révén növelhető a minőségi sertéshús- előállítás biztonsága, hatékonysága.

Az alkalmazott technológiák és módszerek átadásra kerülnek a – szintén a projekt keretében létrejövő Agrár- és Élelmiszer-tudományi Tudásközpont által koordinált - „szántóföldtől a fogyasztóig” termékláncban közvetlenül résztvevő termelők, feldolgozók részére. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A programban több mint 3 milliárd forint értékben a Kaposvári Egyetem történetének legnagyobb értékű, közvetlenül szakmai célokat szolgáló fejlesztései valósultak meg. Ezek egyik eleme a 422 millió Ft bekerülési értékű Termékfejlesztési és Nyomonkövetési Kutató Központ. A fejlesztéssel az Egyetem egykori sertés ivadékvizsgáló telepét, illetve annak teljes technológiáját újították fel, létrehozva egy, a korszerű és egészséges élelmiszerek előállításához, valamint a bázislaborokhoz kapcsolódó kutató központot.

A kísérleti telep építészeti munkái befejeződtek, az európai élvonalat képviselő technológiai beruházások elkészültek, az elmúlt hónapban kezdődött meg a telep állatállománnyal való feltöltése. A központ az első és egyben legkorszerűbb alapeleme a Dél- dunántúli Regionális Sertésprogramnak. A program fő célkitűzése olyan kiváló minőségű, biztonságos, de megfizethető sertéshús előállítása, amely elsődlegesen hazai és a régióban előállított alapanyagok felhasználásával, a régió meglévő fejleszthető és fejlesztendő kapacitására épül, alapvetően a régió lakosságának ellátását szolgálja, de ugyanakkor a régión kívüli fogyasztókat is el kívánja látni a dél-dunántúli régióból származó termékekkel.

A Dél-dunántúli Regionális Sertésprogram célja továbbá költséghatékony tenyésztési-, tenyésztés-szervezési, tartástechnológiai, takarmányozási, állategészségügyi megoldások kutatása, kidolgozása, megvalósítása és terjesztése.

Címkék: Termékfejlesztési és Nyomonkövetési Kutató Központ, sertésprogram, régió, Kaposvári Egyetem, fejlesztés, gazdaság