Sokan csalódottan hagyják el a megyei munkaügyi központot. Ma sem tudtak nekik állást ajánlani.

- Egy éve vagyok munkanélküli, itt most nem találtam olyan állást, ami nekem megfelelne. Nem tudom mik a lehetőségek, sokat néztem már, újságban, meg a haveroknál, meg jobbra-balra keresgettem, de elég botrányos a helyezetünk - mondta az álláskereső Tóth Attila.

Régóta kevés a munkahely Somogyban. Megélhetést inkább a fejlettebb nyugat-magyarországi megyékben találni, de kevesen vállalják a költözést.  

- Két gyerekem van, tehát nagyon nehéz a költözködés. Tehát az, hogy én máshol dolgozzam, mint Kaposvár? Nekem ez helyben kéne - mondta az álláskereső Zomi Balázs.

Többen különböző tanfolyamokra is járnak, hátha magasabb képzettséggel nagyobb eséllyel indulhatnak a munkaerőpiacon.

- Egy 5 éve biztos, hogy munkanélküli vagyok. Most jelentkeztem ide egy tanfolyamra egy hegesztő tanfolyamra, meg jelentkeztem villanyszerelő tanfolyamra, tehát mindkettőt megpályáztam - mondta az álláskereső Kamenik Ferenc.

Sokan pedig családostul iratkoznak be nyelvtanfolyamokra, hogy külföldön próbáljanak szerencsét.
5600 emberrel több a munkanélküli Somogyban. Ez 23 százalékos emelkedést jelent egy hónap alatt. Az előző év januárjához képest azonban, ha kismértékben is, de csökkent a munkakeresők száma. A munkaügyi központ vezetője szerint az év eleji mélypont csak átmeneti.

- A munkaügyi központ különböző programjai most különböző szerződésekkel lejártak. Körülbelül 5500 fő, nyilvántartott álláskeresőként visszakerült a rendszerbe és február-márciusban ezek az emberek újra foglalkoztatott emberekként, szerződéssel dolgozni fognak, 6500 fő - mondta megyei kormányhivatal munkaügyi központjának igazgatója, Szikra László.

Ezek az emberek a közmunkaprogramban dolgozhatnak. Csaknem 200 településen a belvíz elleni munkákban, vagy az útfelújításokon. De az erdészet, a vízügyi igazgatóságok és a mezőgazdaság is több ezer embernek adhat munkát a következő hónapokban.

Címkék: közmunkaprogram, 650 ezer álláskereső, munkaügyi központ, települések, munkanélküliség, gazdaság