A fém megmunkálással foglalkozó Török Kft. is megérezte a gazdasági válságot. Beszűkültek a külföldi piacok. Kevesebb megrendelést kaptak, ezért az elmúlt években a talponmaradás volt a cél. A cég vezetője most azonban némi javulást lát.

- Egy pár hónapra előre tekintve jók a kilátásaink, tehát a megrendelőink megmozdultak, és 2 embert fel is kellett venni. Tehát egy nagyon jó irányba induló tendenciát látok - mondta a Török Kft. ügyveztője, Török István.

A munkahelyteremtésben látja a megoldást. Ebben pedig az állam közbenjárását várja. Szerinte nagyon sok jól képzett szakember van és a géppark is megfelelő lehet, hogy a bedolgozóipart vezető szerepbe hozzák Magyarországon.
A kaposvári inkubátor házban rendeztek ma gazdasági évnyitót. A Takarékbank elemzője szerint egyelőre csak a külföldre dolgozó vállalkozások lehetnek optimisták.

- Leginkább azoknak van esélyük, akik exportra tudnak termelni, hiszen idehaza nem nagyon várható a fogyasztás, illetve a belső motoroknak a felpörgése, hiszen mind az államháztartásnak, mind a háztartásoknak csökkenteni kel az adósságukat, a lakosságnak növelni kell a megtakarításokat - mondta a Takarékbank Zrt. vezető elemzője, Suppan Gergely.

Mellár Tamás közgaszdász szerint sikeres IMF tárgyalásokra, új gazdaságpolitikára és a növekedés feltételeinek megteremtésére van szükség.

- A hazai vállalkozások növekedését csak úgy lehet előteremteni, hogyha a kormányzat egy egészen új típusú gazdaságplitikával indít, amelyben a kis és középvállalkozásoknak az együttműködési formáit próbálja megteremteni annak érdekében, hogy azok a piacra tudjanak lépni, hogy valóban versenyképesek lehessenek - mondta Mellár István, közgazdász.

Szerinte ha mindezek megvalósulnak, akkor egy-másfél év után már jelentkezhetnek a gazdasági növekedés jelei, mivel a vállalkozások gyorsan tudnak alkalmazkodni a megváltozott

Címkék: elemzők, gazdasági, évnyitó, piac, Kaposvár