Az iroda vezetője szerint ez azzal magyarázható, hogy egyre rosszabb anyagi körülmények között élnek a somogyiak. A legtöbben munka és családjogi ügyekben kérnek segítséget.

Az egyik nevét nem vállaló nő azért kereste fel az igazságügyi szolgálatot, mert 67%-os rokkantsági nyugdíját 50 százalékosra mérsékelték. Elhelyezkedni nem tud. Rehabilitációs járadékot szeretne. Mivel létminimum alatt él, nem kell fizetnie az ügyvédért.

Egyre többen keresik fel a hivatalt. Naponta 15-en, 20-an is várakoznak. Adataik szerint 2 év alatt másfélszer többen vették igénybe a jogi szolgáltatást. Tavaly több mint 2800-an.  Míg 2009-ben 4 millió forintnyi ügyvédi munkadíjat fizettek ki a panaszosok helyett addig, tavaly több mint a dupláját.  

"A szolgáltatásunk igénybevételének emelkedését az indokolja, hogy Somogy megye lakosságában a jövedelmi viszonyok mindenképpen romlottak. És szolgálatunk a létminimum alatt és környékén élőknek tud segíteni elsődlegesen" - tájékoztatta a KaposPontot a Somogy Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának vezetője, Dr. Csillag Gábor.

A tapasztalatok szerint az ügyfelek elsősorban tulajdon, munka és családjogi ügyekben keresik fel a hivatalt. De az elmúlt hónapokban jelentősen megugrott a devizahitelekkel és a végtörlesztéssel kapcsolatos ügyek száma is.

Címkék: ügyvéd, segítségnyújtás, jog, hivatal, helyi, pénz, gazdaság