Főszabályként valamely országban megszerzett jövedelem után, amellyel Magyarországnak van kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye, az adózónak Magyarországon nem keletkezik adófizetési és bevallási kötelezettsége.

Az adózó ellenben a jövedelemszerzés helye szerinti államban kell, hogy bevallást benyújtson, amelyhez a magyar adóhatóság által kiállított jövedelemigazolást kell, hogy csatoljon.

Ha az adózó külföldi adóbevalláshoz kér jövedelemigazolást, úgy elsőként be kell szereznie a külföldi adóhatóság által rendszeresített formanyomtatványt, amin az ügyfélszolgálat dolgozói leigazolják a Magyarországról származó jövedelmet. Ilyen lehet például az osztrák adóhatóság által rendszeresített kétnyelvű (német-angol), úgynevezett E9-es számú „Bescheinigung EU/EWR” című nyomtatvány.

Az állami adóhatóság által kiállított jövedelemigazolás kiadásának feltétele, hogy az igazolni kért évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallás be legyen nyújtva, amelyben fel kell tüntetni a külföldön megszerzett jövedelmet. A külföldről származó, valamint a külföldi pénznemben megszerzett jövedelmeket forintra átszámítva kell az adóbevallásban feltüntetni.
Az adózónak a jövedelemigazolás kiadáshoz akkor is kell bevallást benyújtania, ha Magyarországon egyáltalán nem keletkezett adóköteles jövedelme, ebben az esetben csak a külföldön megszerzett jövedelmet tünteti fel.

Fontos megjegyezni, hogy az igazolás kiállításához szükséges, hogy az ügyfél az igazolni kért időszakban Magyarországon lakóhellyel rendelkezzen, azaz az adóügyi illetősége belföldön legyen - tudtuk meg a NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságától.

Címkék: jövedelem, igazolás, külföld, bevallás, adó, gazdaság