2016.05.30 - Hétfő
Janka, Zsanett
15ºC / 26ºC
Tiszta égbolt
Szalagavatók a KaposPonton
Nézzék meg videóinkat!

Adózás a külföldön megszerzett jövedelem után 2012. Február 07. - Kedd 16:15 | Címkék: Adó, Külföld, Gazdaság, jövedelem, igazolás, bevallás

A bevallási határidő közeledtével egyre több adózó keresi fel az állami adóhatóság ügyfélszolgálatát külföldi közös igazolás iránti kérelmével.

Főszabályként valamely országban megszerzett jövedelem után, amellyel Magyarországnak van kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye, az adózónak Magyarországon nem keletkezik adófizetési és bevallási kötelezettsége.

Az adózó ellenben a jövedelemszerzés helye szerinti államban kell, hogy bevallást benyújtson, amelyhez a magyar adóhatóság által kiállított jövedelemigazolást kell, hogy csatoljon.

Ha az adózó külföldi adóbevalláshoz kér jövedelemigazolást, úgy elsőként be kell szereznie a külföldi adóhatóság által rendszeresített formanyomtatványt, amin az ügyfélszolgálat dolgozói leigazolják a Magyarországról származó jövedelmet. Ilyen lehet például az osztrák adóhatóság által rendszeresített kétnyelvű (német-angol), úgynevezett E9-es számú „Bescheinigung EU/EWR” című nyomtatvány.

Az állami adóhatóság által kiállított jövedelemigazolás kiadásának feltétele, hogy az igazolni kért évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallás be legyen nyújtva, amelyben fel kell tüntetni a külföldön megszerzett jövedelmet. A külföldről származó, valamint a külföldi pénznemben megszerzett jövedelmeket forintra átszámítva kell az adóbevallásban feltüntetni.
Az adózónak a jövedelemigazolás kiadáshoz akkor is kell bevallást benyújtania, ha Magyarországon egyáltalán nem keletkezett adóköteles jövedelme, ebben az esetben csak a külföldön megszerzett jövedelmet tünteti fel.

Fontos megjegyezni, hogy az igazolás kiállításához szükséges, hogy az ügyfél az igazolni kért időszakban Magyarországon lakóhellyel rendelkezzen, azaz az adóügyi illetősége belföldön legyen - tudtuk meg a NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságától.

Vissza az előző oldalra