A hiányosságokat nem büntették, sőt inkább mindenben segítették a fogyasztóvédők a kereskedőket.

"Nagyon helyeslem, habár nem tapasztaltam ilyent, és még nem jöttek hozzám tanácsot adni, de ennek nagyon örülök, mert ez mindenkinek jó" - mondta az egyik bolti eladó,  Nagy János.

A kormányhivatal 2011-ben már végzett hasonló akciót. Akkor jók voltak a visszajelzések. Ennek az akciónak is az a célja, hogy a kiskereskedőket segítsék a jogszabályoknak a megismerésében és betartásában - tette hozzá a Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Juhász Tibor.

2010 nyarától a fogyasztóvédők első ellenőrzésükkor nem büntetnek, nem is ez a céljuk. "Ha mondjuk ismételt jogsértéseket tapasztalunk, tehát ugyanazon a helyen újabb és újabb súlyos jogsértések merülnek fel, akkor kerül sor bírság kiszabására" - tájékoztatott a főigazgató-helyettes, Csákiné dr. Gyuris Krisztina.

A szabályosan működő vállalkozásokat viszont csütörtökön kitüntették. 5 somogyi vállalkozás kapott oklevelet. Ezek a korábbi ellenőrzéseken valamennyi előírásnak megfeleltek.

Az NFH 2011. márciustól vezette be a vállalkozások pozitív listáját. Ez a fogyasztóknak közvetlen tájékoztatást nyújt azon vállalkozásokról, melyek a jogszabályi előírásoknak megfelelően végzik tevékenységüket. Országosan jelenleg 1.251 vállalkozás szerepel a pozitív listán, Somogy megyéből korábban 15 vállalkozás kapta meg az elismerést. A nyári idegenforgalmi vizsgálat tapasztalatai alapján további 5 vendéglátó egységet üzemeltető, az idegenforgalom szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bíró Balaton-parti vállalkozás pozitív megkülönböztetésére tettünk javaslatot.

A pozitív listára újonnan felkerült somogyi vállalkozások:

Makkos Péter, egyéni vállalkozó – Makkos Vendéglő (Fonyód - vendéglátás)
Móló Vendéglátó Kft. – Móló Vendéglő (Balatonlelle – vendéglátás)
Márton Lajos, egyéni vállalkozó – Márton Cukrászda (Balatonlelle – vendéglátás)
Tóth László, egyéni vállalkozó – Kálmán Imre Étterem (Siófok – vendéglátás)
Mauro Kft. – Mauro Pizzéria (Siófok – vendéglátás)

Címkék: vajszív, nagypiac, fogyasztóvédők, helyi, gazdaság, kaposvár