A válságban szokatlan döntésről Szita Károly polgármester tartott sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a kaposvári városházán.

2012-ben nem emelkedik Kaposváron a szemétszállítás díja, dacára annak, hogy novemberben a városi közgyűlés nettó 3,67 százalékos emelésről döntött. A víz- és csatornaszolgáltatás díjainak nettó 4,7, illetve 4,2 százalékos emelése helyett pedig csupán nettó 2,5 százalékos lesz a drágulás.

A díjcsökkentési javaslatot a jövő heti rendkívüli testületi ülésen terjeszti a képviselők elé Szita Károly. A polgármester azért döntött a mérséklés mellett, mert egyetért azzal a kormányzati szándékkal, hogy csökkentsék az emberek terheit. A döntéssel több mint 53 millió forint marad a kaposváriaknál.

Az Országgyűlés decemberben új szabályokat fogadott el, ennek értelmében a víz- és csatornaszolgáltatás esetében legfeljebb 2,5 százalékos emelést engedélyez 2012-ben, a hulladékkezelés díjait pedig nem engedi a 2011. december 31-én érvényes ár fölé emelni. Számos település úgy reagált az intézkedésre, hogy már decemberben megemelte a közszolgáltatási díjakat.

Kaposvár ezzel szemben a csökkentés mellett döntött, folytatva ezzel azt a gyakorlatot, amely a somogyi megyeszékhelyet a közszolgáltatások terén az ország egyik legolcsóbb városává tette az elmúlt években. Szita Károly emlékeztetett arra, hogy a közszolgáltatások közösségi tulajdonban tartása, illetve közös irányítás alá szervezése is azt a célt szolgálta, hogy az ellátás biztonságának fenntartása mellett alacsony árakkal a lehető legjobb minőségű szolgáltatásokhoz jussanak a kaposváriak.

Címkék: díjcsökkenés, közszolgáltatás, Szita Károly, helyi, Kaposvár, gazdaság