Nem kell az elültetéssel, kapálással és a leszedéssel bajlódni, mondják azok, akik mindennap ezt csinálják. A kormány azonban a Darányi Ignác tervvel arra akarja ösztönözni a vidék lakosságát, hogy termelje meg saját szükségletét.

Fóliasátrak sorakoznak Kaposmérő egyik portáján. Novákék 20 éve gazdálkodnak több száz négyzetméteren. Azt mondják, sok a munka, keményen meg kell dolgozni a veteményesben. A faluban valaha majdnem mindenki így tett. Ma azonban már kuriózumnak számít a fóliasátrazás. Sokkal egyszerűbb a bevásárlóközpontokban egy helyen, meleg helyen klímában bevásárolni, mint otthon a napon kapálgatni - mondta az őstermelő, Novák Ferenc.

Magyar asztalra, magyar ételt. Ez a Darányi Ignác Terv jelmondata. A kormány ezzel a programmal próbálja megújítani a mezőgazdaságot. Milliárdok jutnak a fiatal gazdák támogatására, a mezőgazdasági termékek értéknövelésére, a zöldség-gyümölcs termelői csoportok alakulására és azok működésére. A gazdakörök szövetsége szerint sikerült egy átfogó, hosszútávú szakmai programot kialakítani.   

Vissza kell vezetni a vidéki embereket is az önellátáshoz és, ha az önellátás megvan, akkor azt követően értelmét kell látni annak, hogy piacra is termeljen, és akkor jutunk el sok, sok buktatón keresztül odáig, hogy a falusi emberek, a vidék a saját szükségletét megtermeli, illetve el tudja látni az ország lakosságának igényeit is - mondta a MAGOSZ megyei elnöke, Szabó Tamás.

Horn Péter akadémikus szerint Magyarországnak nagy lehetőségei vannak a hazai és a világ élelmezésében. Ehhez azonban újra kell gondolni a mezőgazdaság működését, tőkésíteni kell. A mennyiség mellet minőséget kell termelni.
dr. Horn Péter akadémikus hozzátette: Egy biztos, hogy Magyarországon a nagyobb üzemek, a közepes üzemek és a racionálisan megszervezett kisebb üzemek együttese kell, hogy fellépjenek, a kicsiknek pedig nagy szövetkezetekbe kell tömörülni.

A kormány elgondolása szerint erősíteni kell a kistermelőket, a kis és középbirtokon gazdálkodókat, csökkenteni akarják az adminisztrációs terheket és kihagyva a köztes felvásárlókat támogatják a közvetlen kereskedelmet.

Címkék: Darányi, asztal, terv, étel, mezőgazdaság, magyar