Bruttó 10-10 forinttal emelte a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol, ezzel mindkét üzemanyag ára új történelmi csúcsot ért el. Az emeléssel a benzin átlagára 423 forintra, a gázolajé pedig 443 forintra nőtt.

Az elemzők szerint az e heti áremelés legfőbb oka az, hogy a forint az utóbbi időben jelentősen gyengült a dollárhoz képest. Az üzemanyagok az újév első napján a 2 százalékpontos áfa-emelés miatt drágultak: a forgalmi adó 25-ről 27-százalékra növelése 6, illetve 7 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj átlagárát.

Elemzők szerint a forint múlt heti gyengülése sokkal nagyobb emelést indokolt volna; Egyes vélemények szerint mintegy 20-20 forinttal is megemelhette volna az üzemanyag árát a Mol.
Az autósok többsége már rezignáltan vette tudomásul az újabb óriási emelést. Lesz ez még 500 forint is.

Az üzemanyag árát a kőolaj világpiaci ára, a forint-dollár árfolyam alakulása és az adótartalom befolyásolja. Az elmúlt tíz év alatt a kőolaj világpiaci ára négy és félszeresére emelkedett, az iráni konfliktus miatt pedig további pesszimista hírek érkeznek a várható árakról. A forint-dollár árfolyama sem kedvez a hazai üzemanyagáraknak. (A dollár egy év alatt 15,4 százalékkal erősödött a múlt év végéig a forinttal szemben.)

Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete szerint az elmúlt másfél évben 35 százalékkal emelkedett az üzemanyag ára, ami 12-15 százalékos összköltség növekedést eredményezett a vállalkozásoknál azzal számolva, hogy a fuvarozói költségben 40 százalékot tesz ki az üzemanyag ára.

Forrás: privatbankar.hu

Címkék: kutak, változik, ára, drágulás, benzin, gazdaság