Kevés fához jutott idén az Óvári család. Egész télre be kell osztaniuk. Csak este fűtenek be, spórolnak. A család 4 gyermeket nevel, kettő egyetemista. A férfinak fél éve nincs munkája, így otthon gazdálkodik. Segélyekből élnek, havi 70 ezerből, így fejenként alig több mint 10 ezer forint jut.  
- A bevétel nagyon kevés, kapjuk a rokkantsági nyugdíjat, meg a 32 ezer forintos családi pótlékot, amit a svájci frank elvisz - mondja Óvári Károly.


Nem ők az egyetlen szegény család Kaposszerdahelyen. A polgármester azt mondja a szociális segélyezettek száma egy év alatt a másfélszeresére nőtt. Jelenleg 50-en kapnak ilyen juttatást.  
Kaposszerdahely polgármestere, Prépost László azt mondja: a szociális segélyezéskor 600-700 ezer forintból ki tudták fizetni a segélyeseket. Most 1 millió forint körüli összegből tudják ugyanezt megtenni. Ráadául az önkormányzatnak 10-20%-os önrészt is hozzá kell tenni. Így a kiadásaik is megnövekedtek.


Kaposvár is próbál minél több rászorulónak segíteni. 4 év alatt 60%-kal nőtt a szociális támogatásra fordított összeg. Tavaly másfél milliárd forint jutott erre. A több gyermekes családok a munkanélküliek, a roma népesség, aki legjobban érintett ebben és a nyugdíjasok is.


A szociológus szerint a somogyiak 10%-a segélyekből él. 25-30 ezer somogyi egy főre jutó havi jövedelme nem éri el a 30 ezer forintot. A legfelső tizedbe tartozóknak havi 5-ször annyi jut. A szakember szerint a szegények és a gazdagok közötti különbség tovább növekedhet.  
- A kormány gazdaságpolitikájának hatására, ami a felsőbb rétegeket támogatja, -hiszen álláspontjuk szerint ők azok, akik a társadalmi, gazdasági növekedést fogja teljesíteni. Ezt okozza a másik oldalon a szegénység fokozódását - mondja Szabó János szociológus.


A szociológus szerint ugyanakkor a középosztályból is egyre többen csúszhatnak le a tömeges hitelbedőlések miatt.

Címkék: szociológus, szegénység, hitel, Kaposszerdahely, helyi, gazdaság