Az önkormányzat további távhőfejlesztést tervez: jövőre négy oktatási intézményt és a Kaposi Mór Oktató Kórházat is bekötik a rendszerbe.

Decemberben több mint 30 ezret fizetett a távhőért a Lévai család. Az idei drágulás újabb nehézséget okoz nekik.

- A kifizetések, ami van, nagyon nehezen tudjuk kispórolni. Élelemre már nagyon kevés jut - mondta Lévai Lajosné.

A hatósági áremelésen túl Kaposvár nem növelte a távhődíjakat. 2012-ben a fűtésdíjat tekintve a somogyi megyeszékhely a legolcsóbb nagyvárosok közé tartozik. Itt egy átlagos, 52 négyzetméteres lakás éves távfűtési költsége nettó 124 ezer forint, ötezer forinttal több mint tavaly. Szegeden egy ugyanekkora lakásra 177 ezer forintot kell fizetni. Budapesten a legmagasabb ez a díj: 205 ezer forint.

A kaposvári hőközpont több mint 6400 lakás és 270 egyéb épület fűtését biztosítja. Ez jövőre tovább bővülhet.

- 300-as vezetékek lesznek, a csövek ilyen átmérőjűek, föld alatt fognak menni a kórház felett - mondta a kaposvári Vagyonkezelő Zrt. művezetője, Nádasdi Zoltán.

A kilenc kazán újabb közintézményeket fűt majd. A több mint 1 milliárdos beruházás felére a város uniós támogatást is nyert.

- A vagyonkezelő hatékonyságát is tudjuk ezzel növelni. Ebben benne van a Munkácsy gimnázium és számtalan más közintézmény, illetve a legnagyobb tétel, a kórházfejlesztés - mondta Kaposvár alpolgármestere, Tóth István.

A tervek szerint 2013-ban már távhővel fűtenek ezekben az intézményekben.

Címkék: vagyonkezelő, távhő, helyi hír, emelés, fejlesztés, gazdaság