Kaposvár bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedései 2007 és 2010 között 3,9 milliárd forinttal javították a pénzügyi helyzetet. A befektetési kockázatot csökkenti, hogy a forgalomképes ingatlanvagyon szükség esetén felhasználható az adósság visszafizetésére.

A vizsgálatok alapján az ÁSZ megállapította hogy Kaposvár önkormányzatának az adóssága 2007 és 2010 között jelentősen, 8,1 milliárd forintról 18,8 milliárd forintra emelkedett, de a Kaposvári Önkormányzat pénzügyi egyensúlya rövid távon biztosítva van.

2007 és 2010 között a költségvetési egyenleg forrástöbbletet mutatott,  a likviditási problémák elkerüléséhez munkabér- és folyószámlahitelt kényszerült felvenni a város. A fejlesztési forráshiányt hosszú lejáratú fejlesztési célú hitellel, illetve kötvénykibocsátással kezelték, és 11,9 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre.

Bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedésekkel egyenlítette ki Kaposvár az önkormányzati bevételt csökkentő hatásokat. A 2011. évi intézkedéseknek köszönhetően, 0,4 milliárd forinttal javult Kaposvár pénzügyi egyensúlya.

Szita Károly polgármester az ellenőrzés kapcsán a KaposPontnak elmondta: "A kaposváriak jól döntöttek, amikor az utolsó szabad pénzpiaci forrásokat megszerezve belevágtak a fejlesztésbe. Ha nem így tettünk volna, akkor még mai is autók járnának a Kossuth téren, nem bővítettük volna az ipari parkot, ahova most egy olyan cég épít üzemet, ahol 300 kaposvári kap majd munkát, nem gyógyulni, hanem megbetegedni járnánk a fürdőbe, nem lehetne parkolni a nagypiacnál és nem emeltünk volna fellegvárat a kultúrának. Ha akkor nem így döntünk, akkor ezekre a fejlesztésekre a következő 10-15 évben nem lett volna lehetőség."

Címkék: állami számvevőszék, vizsgálat, önkormányzat, ellenőrzés, gazdaság, kaposvár