A négycsillagos, illetve a wellness-szállodák vendégforgalma minden hónapban növekedett - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

A Balatonon eltöltött éjszakák száma a külföldi és a belföldi vendégek esetében egyaránt csökkent. A népszerű gyógy-, illetve wellness-szállodák látogatottsága viszont októberben eltérő volt. Októberben a balatoni gyógyszállodák vendégforgalma 5,5%-kal emelkedett, a wellness-szállodáké azonban 10%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva. Január–októberben a Balatonon kívül a dél-dunántúli, az észak-alföldi, továbbá a Tisza- tavi turisztikai régióban csökkent a vendégforgalom.

Az első tíz hónapban a belföldi vendégek több mint 8 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a külföldi vendégek pedig közel 9 millió vendégéjszakát. Számuk 5, az éjszakák száma pedig 2%-kal nőtt 2010. január–októberhez viszonyítva.

Elmondható, hogy a külföldi vendégek száma – a Balaton, Közép- és Dél-Dunántúl kivételével – mindegyik turisztikai régióban emelkedett. Budapesten mind a belföldi, mind a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma viszont nőtt, összességében 3 %-kal.

Címkék: vendégéjszaka, belföldi, október, külföldi, gazdaság, Balaton