Gyakran jár a szippantókocsi Szennára. A lakók már megszokták, hogy havonta kétszer- háromszor is ki kell tisztítani a szennyvízgödröt. Ezt egyre nehezebben bírják. Van, aki már havonta több 10 ezer forintot költ erre.  

- 12 köböt szoktak vinni az 12 ezer. Havonta kétszer minimum kell szippantani - mondta Magyaros Péter.

Az önkormányzat már évek óta szeretne egy szennyvíztisztítót építeni a falu határában. A több 10 millió forintos beruházásra azonban nincs pénz. Még akkor sem, ha pályázni tudnának rá.

- Önerő is kell hozzá. Ez óriási teher a lakosságnak és a önkormányzatnak is - mondta Szenne polgármestere, Salamon Gyula.

Szennán kívül még 150 somogyi településen nincs csatornahálózat. Többségük a Balaton-parton vagy magas talajvízállású területen található. Így a somogyi falvak 60%-ában kell szippantani. Ezzel Baranya után az utolsó előtti az országos rangsorban. De nemcsak a falvakban, városokban sem mindenhol megoldott a szennyvízelvezetés. Az országban mindössze 5 olyan város van, ahol nincs csatorna. Ebből kettő somogyi.
Az egyik ilyen Nagybajom. De már nem sokáig. A polgármester szerint jövőre el kezdődhet a csatornázás. Másfél milliárd forintba kerül. Nagy részét pályázati pénzből fedezik, de az önerőt itt is be kell fizetni.

- Most tudjuk, hogy nehezebb helyzetben vannak a családok. De van rá lehetőség, hogy 6 év alatt ezt a 226 ezer forintot részletekben be tudják fizetni - mondta Nagybajom polgármestere, Czeferner Józsefné.

A polgármester hozzátette: a szennyvíztisztító megépítése jelentős életszínvonalbeli javulást hozhat a városlakóknak. Az ingatlanok értéke is megnövekedhet. A csatornázást leszámítva Somogy közműellátottsága átlagosnak mondható. Néhány településen azonban még mindig nincs ivóvíz. De szinte minden településen van áram és gáz.

Címkék: szennyvízelvezetés, megoldatlan, csatorna, Szenna, somogy, gazdaság