Működésbe lépett a dél-balatoni vasútvonal 21 állomásán a megújult központi forgalomirányítási rendszer. A beruházás mind műszakilag, mind a finanszírozás szempontjából újszerű megoldásokat tartalmaz. A Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vasútvonal 15 állomási biztosítóberendezésének távvezérlése, továbbá 6 állomás központi forgalom ellenőrzése valósul meg, a legkorszerűbb távirányítási rendszer bevezetésével. Ennek lett a központja Fonyód. A Szabadbattyán és Nagykanizsa közötti 150 kilométer hosszú pályaszakaszon a MÁV csaknem 2.3 milliárd forintból korszerűsítette a távvezérlő rendszerét.

A központi irányítás alkalmazásával a vasúti szerelvények úgy haladhatnak át egy-egy állomáson, hogy ott nem a helyi szolgálattevő vasutas gondoskodik a vágányutak beállításáról, hanem a szükséges műveleteket az adott helyszíntől nagyobb távolságra lévő központból végezheti el a forgalomirányító. A dél-balatoni szakaszon Fonyód állomás látja el ezt a szerepet.


Szerdán 15 percet késett a Keszthelyre induló gyorsvonat. A hangosbemondón elnézést kértek az utasoktól. Az eddiginél már gyorsabban értesülnek róla az utasok. Az új rendszernek köszönhetően ugyanis azonnal látják a központban, ha valami gond van egy járattal. Az új digitális rendszer 15 állomást vezérel, 150 kilométeren.


A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Szarvas Ferenc a Kapospontnak elmondta: alapvetően azt várják, javul a menetrend, a vasút áteresztő képesség, és az utastájékoztatás is. Együttesen azt remélik, a szolgáltatási színvonal az utasok felé jobb lesz - tette hozzá a vezérigazgató.


A fonyódi polgármester örül a fejlesztésnek, szerinte ez a balatoni turizmuson is segíthet.
Hidvégi József polgármester szerint a turisták előnyét fogják élvezni, hogy pontosabban járnak a vonatok, időben megérkeznek, ezzel azt várom, hogy újabb lendületet kap a MÁV vasútfejlesztése.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője azt mondta: a jövőben a kormány kiemelt figyelmet fordít a közösségi közlekedés fejlesztésére.

vasút


MTI Fotó: Varga György

Címkék: forgalomirányító, rendszer, Fonyód, vasút, Somogy, gazdaság