A mintaprogramok hasznosak a kistérség, a település lakói számára is, mivel értéket teremtenek. Ösztönző lehet azon önkormányzatok számára is, akik eddig még nem ismerték fel a közfoglalkoztatás költségtakarékos, árbevételt jelentő lehetőségeit. Az egyik legfontosabb cél a mezőgazdasági program, az értékteremtés.

A mintaprogramok 8 órás közfoglalkoztatást biztosítanak és 100%-os támogatottságúak.
A közfoglalkoztatási bért, a közfoglalkoztatási garantált bért és az ahhoz kapcsolódó járulékokat valamint a beruházási és dologi költségeket és kiadásokat teljes mértékben támogatja a Belügyminisztérium. Az önkormányzatoknak saját forrást nem kötelező biztosítani.

Somogy megyében 2011. évben a Kaposvári kistérség 46 településén indultak Startmunka mintaprogramok, amelyek megvalósításához a megítélt támogatás összesen 198,9 millió forint. A mintaprogrammal érintett települések 85 programjában 546 fő közfoglalkoztatása valósul meg.

A választott projektek a következők voltak:
- mezőgazdaság
- mezőgazdasági földutak rendbetétele
- belvízelvezető rendszerek rendbetétele
- illegális hulladéklerakó helyek felszámolása, újak kialakulásának megelőzése

A 2011. évi Startmunka mintaprogramok 2011. december 31-ig tartanak.

A kistérségi mintaprogramokra alapozva 2012. évben valamennyi halmozottan hátrányos helyzetű kistérségben Startmunka-programok indulnak. Somogy megyében a Barcsi, Csurgói, Kadarkúti, Lengyeltói, Marcali, Nagyatádi, Tabi kistérségek települései kaptak lehetőséget programok indítására. A Kaposvári kistérség települései is elvi lehetőséget kaptak a 2011. évben megkezdett projektjeik folytatására.

A főbb tevékenységi területek a mezőgazdasági projektek, mezőgazdasági utak rendbetétele, belvízelvezetés, illegális hulladéklerakó helyek felszámolása, a közfoglalkoztatottak téli foglalkoztatásának kialakítása, bio és megújuló energiatermelés, közúthálózat javítása - tájékoztatott a Somogy Megyei Kormányhivatal.

2012. évtől kezdődően a közfoglalkoztatás három területen valósul meg:

Mezőgazdaság
A mezőgazdaság az új típusú közfoglalkoztatás alapeleme.
- 94 hátrányos helyzetű kistérségben mintegy 40 ezer fő bevonásával indulnak a startmunka-programok, amelyek keretében a foglalkoztatást képzés is segíti. A gyakorlati oktatás szociális célú tangazdaságokban történik.
- 80 további kistérségben az önellátó mezőgazdasági „Gondoskodó-program” indul, amelynek keretében a résztvevők nem bérezésben, hanem a maguk által megtermelt javakban részesülnek.

Önkormányzat által szervezett közfoglalkoztatás
- bio- és megújuló energia termelés,
- egészséges ivóvíz- és csatornahálózat megépítése,
- várak, műemlékek karbantartási, állagmegóvási munkálatainak elvégzése,
- szociális ellátásban közreműködés.

Állami szektorban biztosított közfoglalkoztatás
- Erdőgazdálkodók
- Vízitársulatok
- Állami tulajdon kezelésére, fenntartására létrehozott gazdálkodó szervezet (pl.: közúthálózat karbantartása)
- Vasúti-pályahálózat üzemeltetői
- Országos nagyberuházások.

Címkék: startmunka, mintaprogram, kistérség, közmunka, önkormányzat, gazdaság