A külföldi vendégek száma szeptemberben 3,3, az év első kilenc hónapjában pedig 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken, és emelkedett a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma is - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. A Balatonon, Közép és Dél- Dunántúlon azonban csökkent a külföldi vendégforgalom.

A KSH adatai szerint a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma szeptemberben 1,7, január-szeptemberben pedig 1,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az első kilenc hónapban a külföldi vendégek 7 millió 891 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma szeptemberben 2,8, január-szeptemberben 4,3 százalékkal nőtt, míg az összes kereskedelmi szálláshelyet tekintve a vendégéjszakák száma stagnált.

Ezzel párhuzamosan a belföldi vendégek száma szeptemberben 1,8 százalékkal nőtt, az első kilenc hónapban azonban 2,4 százalékkal csökkent éves összevetésben, így összességében a vendégek száma szeptemberben 2,6, január-szeptemberben 0,7 százalékkal emelkedett.

A vendégéjszakák szeptemberi, összesített száma gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbival.

A KSH adatai szerint a külföldi vendégforgalom szerkezete továbbra is átalakulóban van, a legjelentősebb küldő országok közül az Olaszországból, a Németországból és a Franciaországból érkezett vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent, míg az Ausztriából, a Lengyelországból, a Csehországból és az Egyesült Államokból érkezetteké nőtt, az Egyesült Királyságból érkezetteké pedig stagnált.

A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül a négycsillagos kategóriában számottevő volt a növekedés, az ötcsillagos szállodákban ugyanannyi, az egy-háromcsillagos egységekben pedig kevesebb éjszakát töltöttek el a külföldiek, mint az előző év azonos időszakában. A külföldi vendégek száma - a Balaton, Közép- és Dél-Dunántúl kivételével - mindegyik turisztikai régióban emelkedett.

Január-szeptemberben 3 millió belföldi vendég 7 millió 676 ezer vendégéjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken 4,9 százalékkal kevesebbet 2010 első három negyedévéhez képest. A belföldivendég-forgalom 65 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 3 százalékkal nőtt.

A vendégek körében szintén közkedvelt panzióknál az alacsony vendégforgalom következében a vendégéjszakák száma 26 százalékkal csökkent, és a vendégek számának visszaesése - kilenc turisztikai régióból - ötöt érintett.

Az első három negyedévben a balatoni gyógyszállodák vendégforgalma 18 százalékkal, a wellness-szállodáké - a kapacitásnövekedés ellenére - 6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Balatonon kívül a dél-dunántúli, az észak-alföldi, továbbá a Tisza-tavi turisztikai régióban csökkent a vendégforgalom.


Címkék: szálláshely, vendégek, január, KSH, szeptember, Balaton, gazdaság