Az Eva megszűnésével másfélszeresére nőhet a bevétel után fizetendő adó. 

Esti tréningjére készül Marits István. A szellemi szabadfoglalkozású tanácsadó 4 éve Evás. Azt mondja: az egyszerűsített vállalkozói adó kiszámítható volt és egyedül is el tudta készíteni az adóbevallását. Ha eltörlik, annyi pénzt vesznek ki a zsebéből, hogy azt is fontolóra veszi, hogy vissza adja vállalkozását. A tanácsadó elmondta: "Ebben az esetben az is meggondolandó, hogy akarok-e így tovább működni. Esetleg keresek más megoldásokat, hogy a tevékenységemet folytatni tudjam."

Rajta kívül Somogyban idén több mint 1600-an választották az evát, és a befolyt adóelőleg meghaladta a 2 milliárd forintot.

A vállalkozók országos szövetségének megyei elnöke szerint az eva megszüntetésével ellehetetlenítik a kisvállalkozásokat. A somogyiak csaknem ötöde választotta az egyszerű adózást. Jövőre egy részük akár meg is szűnhet.

"Azért fog megszűnni, mert kiszámíthatatlan, hogy mit fog adózni és elkezd akár igaz, akár valótlan számlákat gyűjteni. Számlagyárak alakulhatnak ki. Én egy csomó rossz oldalát látom ennek" - mondta Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke, Daxner Gábor.

Főleg azok járnak rosszul, akik áfás evások, vagyis bruttó számlát adnak le. A megszűnésével ugyanis 100 ezer forint után az eddigi 44500 helyett csaknem másfélszer több adót kell fizetniük.  

50%-os költséghányadot kellene elérni ahhoz, hogy ugyanolyan mértékű adóteherrel tudjanak dolgozni, mint az eva hatálya alatt. Ez a szellemi foglalkozásokban rendkívül nehezen összegyűjthető számlamennyiség - Adó és Számvitel Kft. ügyvezetője, Szekeresné Lepenye Edit.

Egyelőre egyébként a kormánypártok között sincs egyetértés eva ügyben. Jövőre még a KDNP és a Fidesz frakció is megtartaná. A mértékét azonban 30-ról 35%-ra emelnék. A Parlament két hét múlva szavaz.

Címkék: eva, növekszik, megszűnik, számla, adó, gazdaság