A Kaposvári Egyetem közleménye:


A Kaposvári Egyetemnek 2011-ben, összességében 976 millió forint bevétel oldali kiesést és rendkívüli kiadást kell kigazdálkodnia, a mintegy 7,2 milliárd forintos költségvetéséből. Az 976 millió forint kétharmada kieső, vagy visszafizetendő állami támogatás, a maradék az év végén kifutó pályázati projektek önrésze és a tavalyról áthúzódó szállítói kötelezettségek.

Az Egyetem az elmúlt másfél évben több lépcsőben próbált ésszerűsíteni és racionalizálni gazdálkodásán: a tavaly és az év elején hozott intézkedések nem voltak elég hatékonyak, a tartozásállomány május elejére a tavaly szeptemberi 214 millió forintról 600 millió forintra nőtt. Második lépésben áprilistól új szervezeti felállás és működési rend lépett életbe a gazdasági vezetésben, amely hatására november elejére az intézményi tartozásállomány 480 millió forintra csökkent a fent említett jelentős összegű bevételek kiesésének ellenére. A sajtóban a héten 876 millió forintos egyetemi tartozásállományról szóltak a hírek, ez az összeg azonban tartalmazza azokat a pályázati összegeket is, amelyeket nem a Kaposvári Egyetem, hanem a pályázati hatóság fizet ki a pályázati beruházásokat kivitelező vállalkozások részére, illetve tartalmazza az átütemezett, jelenleg még nem esedékes szállítói kötelezettségeket is. Az intézmény nettó tartozásállománya mindösszesen 480 millió forint volt november elején, amely összeg előreláthatólag 2012 nyarára, őszére csökkenthető nullára.

E célkitűzés elérésének érdekében a Kaposvári Egyetemen – az egészségügyi állapotának jelentős romlása miatt leváltott Légrádi Zsolt gazdasági főigazgató helyett – 2011 szeptember közepe óta Kudomrák Lászlóné megbízottként tölti be a gazdasági főigazgatói pozíciót. Az új elsőszámú gazdasági vezető irányítása mellett már két hónap alatt jelentősen javult az Egyetem pénzügyi likviditásának helyzete: minden nagy beszállítóval megállapodás született a fizetések ütemezéséről, vezetőváltások és szervezeti átalakítások mentek végbe az Egyetem agrártermelésében részt vevő egyes szervezeti egységeiben, sok egyéb, a gazdasági hatékonyságot növelő döntés született szervezeti szinten.

A Kormány 2010. szeptember 14-én és 2011. április 12-én nevezte ki az első hat felsőoktatási intézményben a kincstári felügyelőket. Ennek az országosan kiépítendő rendszernek a harmadik lépéseként a Kormány 2011. november 5.-én kincstári felügyelőt nevezett ki a Kaposvári Egyetemre is, több más felsőoktatási intézmény mellett. A Kaposvárra érkező gazdasági szakember segíteni és felügyelni fogja az intézmény takarékos működését, ami nagyban hozzájárul a jelenlegi egyetemi felső vezetés azon törekvéseihez, hogy a szervezet adóságának további folyamatos csökkentése révén 2012. nyarára, őszére a tartozásállomány – a jelenlegi állami finanszírozási szint megmaradása esetén – teljes mértékben megszüntethető legyen.

Olvassa el a témában korábbi cikkünket!

 

 

Címkék: 480, Kaposvári, millió, forint, egyetem, gazdaság