Szándékuk, hogy a rájuk irányuló vizsgálatot ellehetetlenítsék. A dokumentumok hiányát leggyakrabban a gépkocsi feltörésével és a könyvelési anyag eltulajdonításával indokolják, de vannak igen változatos és fantáziadús történeteik is.

Hallottak már az ellenőrök gyújtogatásról, elázásról, illetve találkoztak olyan részlegesen amnéziás ügyvezetővel is, aki pont az iratanyag helyét felejtette el.

A gépkocsi feltöréses ügyekben gyanúra ad okot, hogy a rendőrségi jegyzőkönyv szerint az autó a felnyitás során általában sértetlen marad és semmi más nem tűnik el, csak a vállalkozás papírjai.

Iratok


Az adóhatóságot az iratanyag hiánya nem akadályozza meg az ellenőrzés lefolytatásában, az adózók azonban pórul járhatnak. Számlák híján ugyanis a beszerzéseik után általános forgalmi adó levonási jogukkal nem élhetnek, viszont az általuk teljesített értékesítés, szolgáltatásnyújtás után adófizetési kötelezettségüket teljesíteniük kell. Az iratőrzési kötelezettség elmulasztása miatt pedig több százezer forint bírságra is számíthatnak.

A következményekről a revizorok minden esetben időben tájékoztatják az adózókat és felhívják őket az iratok pótlására. Ez legtöbbször eredményes. Így történt az iratanyagát a vonaton felejtő adózóval is, aki néhány nap elteltével a vasúti töltésen sétálgatva véletlenül megtalálta a könyvelési anyagát és azt az ellenőrzés részére nyomban át is adta.

Címkék: iratok, nyomában, eltűnt, ellenőrzés, nav, gazdaság